Familie holdt som gidsler syv uger i ørkenområde

Den franske familie, som Udfordringens redaktør mødte kort før de blev bortført af Boko Haram, har nu været fanget i syv uger. På en ny video siger faderen, at kræfterne er ved at slippe op.Den 19. februar spiste Peter Mathiesen fra Apostolsk Kirke i Rødekro og jeg morgenmad ved nogle camping-hytter overfor Waza nationalparken i Cameroun.
Ved bordet overfor sad en fransk familie, som vi havde mødt tidligere og talt med om deres planer om at besøge parken og andre seværdigheder i provinsen Extreme Nord.
Familien bestod af Tanguy Moulin-Fournier og hans kone Albano, som havde studeret i Italien, og deres fire små sønner Eloi, Andéol, Mael og Clarence , i alderen 12, 10, 8 og 5 år.
Sammen med dem var Tanguys bror, som var på besøg. Han var grunden til, at de var taget på en stor oplevelsestur nordpå. Normalt arbejdede Tanguy ved et olieselskab i hovedstaden Yaounde.
Første gang, vi mødte familien, var i Garoua, hvor vi sammen med Per Hyldgaard holdt en evangelisations-kampagne.
Familien sad udenfor på trappen på det katolske gæstehjem og læste lektier med børnene.
Dagen før havde vi mødt dem igen, netop som de skulle ind i Waza-parken for at finde de vilde dyr. Moderen vinkede til os. Om aftenen var de tilbage til aftensmad, og vi spiste samtidig og hilste igen på hinanden.
Nu sad vi her oppe på bjerget sammen med andre gæster og ventede på morgenmaden kl. 6, netop som det var ved at blive lyst ude over savannen.
Vi skulle ind i parken, når den åbnede kl. 6, mens de skulle nordpå mod Ndjamena. Faderen løftede en hånd og hilste på mig, mens vi sad og ventede på kaffen. Så kørte de – og blev kort efter bortført fra landevejen af fem bevæbnede islamiske terrorister på motorcykler…

Bortført af fanatikere

Deres mørkeblå Pajero blev fundet ved grænsen. Jeg ved ikke, om familien var troende, men i deres bil lå et lille hæfte efterladt: Evangelierne og apostlenes gerninger.
Bortførerne skiftede bil to gange i retning mod Maiduguri i Nigeria, hvor terroristgruppen Boko Haram har et stærkt holdepunkt. Gruppen står bag mindst tusind drab på kristne i Nigeria, bl.a. gennem selvmordsaktioner mod kirker.
I en video, som kort efter blev lagt anonymt ud på You Tube, sås familien stillet op mellem terroristerne. Hustruen Albano var nu iført sort burka.
Bortførerne krævede alle fængslede islamiske terrorister i Nigeria og Cameroun frigivet – et uopfyldeligt krav. Ellers ville de begynde at henrette familien – børnene først.

Ny video

Den 18. marts blev en ny video udsendt. Her læser faderen træt en erklæring og siger bl.a.:
”Vi har været fanget i 25 dage i en ørken. Vores levevilkår er barske, især for børn. Vi mister vores styrke hver dag, og… begynder at være syge. Vi kan ikke holde til det længe.”
(Dele af videoen kan endnu ses på youtu.be/gI4i3eCqajA)
Der er nu gået endnu to uger efter videoen. Der skal imidlertid ske et mirakel, hvis familien skal slippe levende fra deres bortførere. Dels vil (eller kan) regeringerne ikke opfylde deres krav om at løslade alle terrorister, dels har politiet og militæret få chancer i et område, hvor befolkningen sympatiserer med Boko Haram, eller i hvert fald frygter at samarbejde med myndighederne af frygt for selv at blive ramt af terroristerne.

Tre kristne myrdet

Dovoud, som var blevet kristen, blev i januar truet af Boko Haram. Da han ikke vendte tilbage til islam, blev han dræbt…

Frankrig har beordret alle franskmænd ud af det nordlige Cameroun, men det er ikke kun hvide, der er i fare.
Som vi fortalte om i Udfordringen uge 10, er tre kristne næsten samtidig med bortførelsen blevet henrettet af Boko Haram-folk i det nordligste område af Cameroun, hvor Udfordringen hjælper lokale kristne med at udsende daglige radio-programmer på arabisk.
En af de dræbte, Davoud, havde i januar fået et anonymt trusselsbrev, hvori han og hans kristne venner blev truet:
”Hvis du ikke vender tilbage til religionen i løbet af kort tid, så vil vi ramme dig på en frygtelig måde. Dig, og dem, der sammen med dig er fjender af religionen, Profeten og Gud.”
Davoud og hans venner opgav ikke deres tro – og blev skudt ned, efter at drabsmændene havde sikret sig deres navne og udråbt: ”Allah er stor og Muhammed er hans profet”.
Mange kristne i nabolandet Nigeria har lidt samme skæbne. Men det er først for nylig, islamisterne er begyndt at udføre attentater i Cameroun.

Måske set af hyrder

Nu fortæller en af vores kilder i området, at fulanske hyrder har set de hvide gidsler med deres børn bade i vandet ved Tchad-søen.
Hvis det er sandt, så har bortførerne lagt falske spor ud til Nigeria, mens de i virkeligheden opholder sig i det allernordligste Cameroun.
Området er vanskeligt tilgængeligt for myndighederne og en stor del af den arabisktalende befolkning menes at sympatisere med Boko Harams oprør mod vestlig indflydelse.

Udfordringens radiofolk er i fare

Udfordringen har i flere år støttet kristent radioarbejde, bl.a. i Extreme Nord provinsen. Nu er medarbejderne kommet i fare.

Arbejdet er blevet koordineret gennem en schweizisk missionær, Helen Müller, som gennem mange år har drevet et velgørende arbejde fra en klinik. Hver dag strømmer folk til den kristne klinik og bliver hjulpet uanset religion.
Denne klinik ligger imidlertid temmelig ubeskyttet tæt ved grænsen til Nigeria, og da missionsledelsen mener, at missionæren kan være mål for kommende aktioner, er hun nu tvunget til at rejse hjem.
Også medarbejderne på radioen er oplagte terrormål for islamisterne. Udfordringen er i løbende kontakt med lederen, som imidlertid svarer modigt:
”Vi er jo altid usikre og vores liv er i fare, fordi Jesus advarede os om forfølgelse. Men vi stoler på Gud.”

Nyt trusselsbrev

Han oplyser, at endnu en kristen tidligere muslim har modtaget dødstrusler i et brev, ligesom Davoud modtog ca. et år før, han blev myrdet.
Og han anmoder om, at vi beder for de få og ofte hemmelige kristne, som findes i det ellers muslimske område.
Mange af de fængslede terrorister sidder netop i fængslet i Kousseri, hvor radioen findes, og Boko Haram truer med at slå til, hvis de ikke frigives, så der er stor terrorfrygt ved Logon-Shari floderne mellem Cameroun og Tchad.