FOR KVINDER
Alle gode gange fem

Efter utallige forgæves forsøg gennem flere år har Pjusk-vinge nu endelig fået sin drømmebolig.
”Min” solsort har bygget en rede oven på døren ind til skuret i min gårdhave… så nu må min søn gå i stedet for at cykle det næste stykke tid. Og jeg kan kigge ud på reden fra mit køkkenvindue.
Solsorten, Pjuskvinge, hører til i min gårdgave og har været fast gæst, siden en kat bed i dens vinge for nogle år siden. Dengang var den blot en unge og tilbragte en lang og svækket periode i mit skur. En skønnne dag begyndte den at bevæge sig lidt ud…og endelig en dag kunne den flyve igen – omend lidt akavet.

Hvert eneste år lige siden har den forsøgt at bygge rede ved mit skur. Hver dag har jeg i redebygge-perioden måtte feje mislykkede reder væk – ofte op til fem steder. Og ofte flere gange dagligt. Den har været særdeles flittig. Jeg har været overrasket over, hvor meget sådan en lille fugl kan samle om dagen, når jeg har smidt det i skraldespanden gang på gang.

Hver år er det endt med, at den har opgivet. Endda også det år, hvor min veninde og jeg bankede et totalt grimt men hensigtsmæssigt bræt op et af de eftertragtede steder på skuret. For at der kunne blive nok plads til en bolig…så reden ikke blev ved med at falde ned. Men fuglen fattede overhovedet ikke pointen, så det gad jeg ikke mere.

Et år byggede den efter at have opgivet inde hos naboen. Det tog jeg nu ikke så tungt, for Pjuskvinge har sådan en vane med, at når den spiser, så ryger det lige igennem. Mad og toiletbesøg på en gang. Det ser sjovt ud, men det er jo ikke ubetinget dejligt med fugleklatter der, hvor vi henter cykler.

Men derfor er det nu alligevel meget rørende at opleve, at det nu er lykkedes for fuglen efter alle de mislykkede, ihærdige forsøg. Desværre er der også to skader, der har opdaget det. De kredser ubehageligt tæt på ind imellem. De er flere gange fløjet hen til reden, hvorefter solsorten – til tider assisteret af undertegnede – har skræmt dem væk. Vi passer godt på hinanden her. Så har alle det bedre.

Gad vide om man kan købe et skade-skræmsel?

Af Tina Varde
Journalist