– Har sat gang i millioner af tanker

Karoline og Sofie kom hver især med en lidt skeptisk indgang til livet på en kristen efterskole, men nu hvor de ser tilbage, er de begge enige om, at det har haft en stor betydning for dem.- Nordsjællands Efterskole kastede os ind i en helt ny verden, med nye perspektiver, værdier, respekt og uforglemmelige oplevelser, siger de to piger.

Der er nok at smile af for Sofie(tv.) og Karoline(th.), som ser året på Nordsjællands Efterskole som et år, der vil have stor betydning for dem i fremtiden.

Sofie Bodal og Karoline Køppen er begge elever i 10. kl. på Nordsjællands Efterskole i Helsinge. Begge piger ankom første skoledag med glæde, nervøsitet og spænding i maven, men også med hver deres forventninger og tilgang til både året og den kristne tro.
Der var langt fra deres egen hverdag til en ny hverdag med andagt, bordvers inden aftensmad, lovsang og fortællinger om Jesus. En kæmpe omvæltning, der i starten på nogle punkter var svær at indordne sig under – og forstå.

Vil udfordre sig selv

Men begge piger er nu enige om, at de ikke ville have været det foruden, da deres tilgang til livet og hverdagen har åbnet sig på nye måder og skabt en masse tanker og refleksioner, som de ikke før havde gjort sig.
– Året 2012/2013 har været et udefinerbart år for mig, siger Karoline Køppen og fortsætter:
– I starten var jeg lidt skeptisk og afholdende overfor Gud og kristendommen. I dag har jeg fuld respekt for de mennesker, der tror på Gud og Jesus, og jeg forsøger mit ypperste for at prøve at forstå og sætte mig ind i det.
Karoline fortæller videre, at hun er kommet med i en cellegruppe, fordi hun er blevet nysgerrig og gerne ville udfordre sine tanker.
– Jeg er i en helt ny verden. En verden hvor respekt og accept fylder mere end noget andet. Hvor tilgivelse pludselig er blevet lettere for mig, og næstekærligheden blomstrer. Jeg er i den grad også begyndt at tænke mere over livet, hvad planen er for mig, hvad skal livet bruges til – og er der i øvrigt et liv efter døden?
Sofie Bodal var også lidt nervøs for at skulle gå på efterskole.
– Jeg har ligesom Karoline været meget skeptisk overfor det, jeg nu skulle gå i møde. Jeg havde det i forvejen svært med at skulle på efterskole og væk fra min skønne kæreste og venner derhjemme. De første måneder af mit efterskoleår var jeg super indelukket og åbnede mig ikke for nye udfordringer eller bekendtskaber. Jeg brugte det meste tid på mit værelse med min computer, siger hun.

Kristen på en ny måde

For pigerne har året budt på en masse udfordringer og nye måder at se verden på. Både når det gælder intellektuelt og den måde, man omgås på.
– Jeg bliver proppet med nye holdninger, værdier, synspunkter og perspektiver hver dag, hele tiden. Alt sammen noget, der maner til eftertanke og analyseres. Jeg er omgivet af kærlige og positive mennesker, der har gjort min tid på NE helt ubeskrivelig. Jeg har lært, at livet har mange andre sider og muligheder end blot dem, man gik og troede, og at man skal give livet og nuet en chance, kaste sig ud i noget, man ikke nødvendigvis finder interessant, for at kunne opleve livets mange sider, siger Karoline, og Sofie supplerer:
– Jeg er selv vokset op i en kristen familie, hvor både kirken og Bibelen er en del af min hverdag. Jeg havde svært ved at forbinde dét at være kristen med min efterskole, da jeg følte mig fremmedgjort i forhold til deres fællesskab og direkte forhold til Gud.
Hun følte tidligere, at det var en privatsag at være kristen, men sådan så mange af de andre elever på skolen det ikke:
– Størstedelen af eleverne er meget åbne om deres tro på Gud, og det påvirker mig rigtig meget. Jeg har fået en rigtig positiv tilgang til at være kristen på efterskolen. Jeg synes, at det er super fedt, at der findes kristne skoler. Om man er kristen eller ej, mener jeg, at det stadig er en god ting at vælge en kristen efterskole. NE har nogle super gode værdier, som bunder i den kristne tro. Næstekærlighed, hjælpsomhed, tilgivelse og overskud, som man møder hver eneste dag. Når alle omkring en er nogle super gode mennesker, giver det én rigtig positiv energi, forklarer hun.

Livsforvandlende

I år var der mulighed for at tage på en skiskole i Lillehammer for alle eleverne, hvis man betalte selv. Det benyttede Karoline og Sofie sig af.

Selvom 1-2 år på en efterskole måske ikke virker som så meget set udefra, så er de to piger enige om, at de intense år vil have betydning langt ud i fremtiden.
– Nu er vi ved vejs ende, og alting er anderledes. Jeg kan ikke sætte fingeren på, hvad der har vendt mig som person, men noget helt fantastisk er sket med mig. Jeg er omringet af nogle helt fantastiske og åbne mennesker, som altid har overskud til at hjælpe eller lytte. Jeg beundrer den måde, man kan lukke Gud ind i sit liv på og vise sin glæde – og ikke mindst at videregive den. Jeg er taknemmelig overfor Nordsjællands Efterskole, og jeg vil kigge tilbage på det her år som et kæmpe løft for mig og min fremtid, siger Sofie. Karoline er heller ikke færdig med at bearbejde alle de nye indtryk:
– Mit år på NE har kort og præcist åbnet mine øjne og sat millioner af tanker i gang, lært mig nye værdier, der førhen aldrig ville strejfe mig, slutter Karoline.


Artiklen fortsætter efter annoncen: