Inspirator fylder 70

s2_helge pahusHelge Pahus, præst i Karlslunde Strandkirke gennem en menneskealder, runder et skarpt hjørne den 30. august.

Helge Pahus, som i vinters udgav sin livshistorie ”Mit liv og kirken”, fylder 70 år den 30. august.

Det fejrer han i overensstemmelse med sin hobby ved at invitere den nærmeste familie på togtur.
Han har altid haft en stor interesse for tog og sporveje og har på et tidspunkt sagt om sin præstegerning:
– Hvis Gud havde Helligåndens kraft til mig, så havde jeg brug for den. Ellers tror jeg, at jeg var endt med at blive lokofører i stedet.
Helge Pahus er vokset op med kristendommen fra barnsben. En ihærdig gymnasielærer ledte ham mod præsteuddannelsen, hvor han fik embede i det nye sogn i Karlslunde Strandkirke. Han fik stort set frie hænder og boltrede sig med gode og opbyggende aktiviteter, godt støttet af sin hustru Kirsten og deres fire børn.

Jesus blev det vigtigste

Under Jesusbevægelsen i 70’erne kom Helge Pahus i kontakt med Helligåndens kraft – noget, som kom til at gøre en stor forskel i hans liv fremover.
– Jeg skiftede retning som præst efter disse oplevelser. Ungdomsarbejdet blev mere Jesus-orienteret. Vi havde altid lavet skøre ting og haft det sjovt. Og det fortsatte vi med. Men samtidig sagde vi til hinanden: ”Jesus er det bedste, vi har. Jesus er vores kendetegn” og fokuserede på at viderebringe det bedste og vigtigste.
– Vi var også 20-25 voksne, der begyndte at bede sammen hver tirsdag. Siden 1977 har vi bedt for syge og for dem, der har brug for det. Jeg havde ellers aldrig tidligere brudt mig om at bede højt og frit. Det var endnu et stort skridt.
– Det var, som om ca. hver ottende gang var en helt speciel aften, hvor vi særligt mærkede Guds nærvær. Og da vi aldrig vidste, hvornår det var, blev vi nødt til at komme hver gang… plejer jeg at sige, fortalte Helge Pahus for et par år siden til Udfordringen.

Indflydelsesrig kirke

Det blev nogle år, hvor Karlslunde Strandkirke havde stor indflydelse på troslivet i hele Danmark. Blandt andet, fordi de tog lovsangen fra USA til sig og også oversatte mange af sangene. Kirken endte med at tjene en hel del penge på at sælge sanghæftet ”Dig være ære”.
Senere var kirken også med til at introducere Alphakurset til danskerne.
Helge Pahus mener dog ikke, at han selv skal have æren for den fremgang. Han fremhæver både den store flok mennesker, som bar med i kirken, og først og fremmest Helligånden.
– Gud rører ved os på mange måder – bare ved at vi lever. Helligånden hiver os jo også ind i troens verden, men er desuden et løfte til de kristne om kraft og hjælp. I virkeligheden er det ikke så meget, vi kan i os selv, forklarer han.
Selvom Helge Pahus ikke længere er helt ung og for omkring otte år siden med bønnens hjælp vandt over tarmkræft, fordriver han ikke tiden med ingenting.
Udover at dyrke sin tog-hobby læser han kirkefædre fra de første århundreder, tager gerne på besøg i forskellige kirker og nyder sine 10 børnebørn.