IPSICC

Ledere genfandt visioner på lederkonference

Jesper Oehlenschläger var konferencens danske live-taler. Fotos: Mikael Arendt Laursen, Optimal Marketing
Jesper Oehlenschläger var konferencens danske live-taler. Fotos: Mikael Arendt Laursen, Optimal Marketing

Ledere kan miste tråden. Ledere kan få stress. Ledere kan brænde ud. På weekendens Global Leadership Summit i København fik over 400 ledere redskaber til at vende ”dødsspiralen”.

– Man bliver ”reconnected” til sin egen vision. Det sker især under Bill Hybels’ undervisning. Man genfinder sin vision og får tro på, at det kan lade sig gøre.

Det siger Thomas Willer i en kort pause mellem de mange koncentrerede lektioner ved weekendens Global Leader-ship Summit i Københavns Kulturcenter. Thomas er præst i ungdomskirken re:gen på Nørrebro.
Han rammer hovedet på sømmet i det, der er manges erfaring ved Willow Creeks konferencer, der i år blev holdt for niende gang. Selv om konferencen for det meste formidles på dvd via storskærm fra en såkaldt megakirke i USA, formår indlæggene fra de topprofessionelle ledelseseksperter, professorer og præster at formidle principper, der inspirerer deltagerne personligt og fagligt.
Det er ingen undtagelse i årets konference, der havde 413 tilmeldte fra kirker, organisationer og virksomheder på tværs af kirkeretninger, arbejdsområder og faggrupper.

De fantastiske fem

Bill Hybels indledte som vært med helt basale ledelsesprincipper, han har lært som stifter og præst for Willow Creek Community Church i over 30 år.
– Det kræver mod at være leder. Hvis du tænker på et projekt der kan få din puls op i begejstring, men ikke gør noget ved det, er det fordi du mangler den mest grundlæggende lederegenskab: mod.
Bill Hybels fortalte om fem kvinder i sin kirke, som ville starte et omsorgscenter for fattige. De kaldte sig ”De Fantastiske Fem”! Projektet kostede masser af penge – midt i finanskrisen – men efter at have overvejet det et helt år, gav Hybels endelig efter og søsatte byggeriet. Omsorgscentret var betalt allerede inden første spadestik. Her er både supermarked, tøjbutik, tandlægeklinik, bilværksted og mulighed for synstest – helt gratis for de fattige.

To konferencer i 2014

Global Leadership Summit holdes to steder næste år: Den 24. og 25. oktober i København og den 31. oktober og 1. november i Århus. Så er der plads til endnu flere.
Mange deltager sammen med deres teams for at overføre undervisningen til hverdagens udfordringer. En deltagermanual guider samtalerne.
– Deltagermanualen er rigtig god – for hvis man falder ud, kan man hurtigt finde ud af, hvor underviseren er, smiler Maja Schurmann, der er projektleder i organisationen kidsandmedia.dk i Børkop.
Ud over Bill Hybels talte Bréne Brown, forskningsprofessor ved Houston University, ledelsesrådgiver Liz Wiseman (se kronikken i sidste nummer af Udfordringen), ledelsesrådgiver Patrick Lencioni og mange flere. Psykolog Henry Cloud fortalte om ”lederens dødsspiral”:
– Mange dygtige ledere lander i en nedadgående spiral. Hvorfor? Fordi der sker noget, de ikke kan kontrollere. Og det, vi ikke kan kontrollere, stresser os, sagde han.

De tre p’er

– Når vi mister kontrollen ændrer hjernen sig. Vi tolker omverdenen anderledes og ender i en spiral med tre p’er. Først tager vi nederlaget personligt. Det sker nok fordi, jeg ikke er god nok. Børn vil tænke sådan, hvis de ikke kan leve op til forældrenes krav. Hjernen lukker ned, simpelthen.
– Dernæst tænker de pervasivt, dvs. gennemtrængende. De overfører problemet til alt og alle. Alt bliver slemt. Nu er spiralen i fuld gang. Og de ender ved det tredje p: Situationen er nok permanent.
Henry Cloud anviste en vej ud af dødsspiralen:
– Vejen ud er at skrive alle sine negative tanker ned og bestride dem. Brug Bibelens ord. Problemet er blot en scene i dit livs film. Du kan få kontrollen tilbage.
– Definer det, I ikke kan kontrollere og slip det. De, der trives i lederjobbet, har en liste i hovedet af det, de faktisk kan gøre. Alle har kontrol over noget! Begynd der.
– Dernæst må du skabe kontakt til andre mennesker. Din hjerne lever af tre ting: ilt, sukker og relationer. Når det gør ondt, skal du ikke kun prøve at gøre det bedre, men søge relationer. Derfor går teams sammen og løser problemer.
Henry Cloud konkluderede:
– Jesus samlede disciplene, gjorde dem ét, sendte dem ud for at tage kontrol over situationen og lærte dem, hvad de skulle sige.

Spot-on

– Jeg kan li’ at GLS tager forskning og ledelsesprincipper og knytter det til den kristne tro, sagde Rasmus Elkjær Larsen i en pause mellem lektionerne.
– Undervisningen rammer spot-on på tidens udfordringer, tilføjede han. Rasmus er præst i Frikirken i Aabenraa.
En af tidens største udfordringer er stres og udbrændthed – og det emne tog konferencens danske live-taler fat på.
– Alting begynder med rødderne. Rødder kan man ikke se, dem opdager man først når træet visner. Ingen kan se, når du ikke sætter tid af til at bede. Men de kan måske se det om 20 år, når du vælter, sagde Jesper Oehlenschläger, der er sognepræst i Karlslunde Strandkirke.
Han gennemgik en serie nøgleord, der alle begynder med R: Relationer – lederen må lade sig bære af andre en gang imellem, Retræte – lederen skal trække sig tilbage fra arbejdet dagligt, ugentligt og månedligt, Rekreation – lederen trænger til at Gud genskaber det nedslidte, Reparation – lederen skal være mere opmærksom på sin karakter end af sit omdømme, Refleksion – lederen skal fordybe sig, søge viden, tænke, Refokus – lederen skal se sit liv lidt ovenfra for at genfinde sin vision, Reproduktion – lederen skal være opmærksom på at hans stil og adfærd smitter medarbejderne og kulturen i organisationen. (Se interview med Jesper i Udfordringen 4. juli 2013.)

Fotos: Mikael Arendt Laursen, Optimal Marketing