IPSICC

Fundne handicappede børn hjælpes til et bedre liv

For nyligt vendte Jens Nielsen fra Vejle hjem fra et meget specielt projektbesøg i det centralasiatiske land Tadsjikistan.  Sammen med en kollega fra Y’s Men Region Danmark, var Jens ude i landsbyerne for at møde handicappede børn og deres familier.

Af Jørn Nielsen
Jens Nielsen, der er tjenesteleder i Y’s Men Region Danmark, blev chokeret over at se de forhold børn med handicap lever under i Tadsjikistan.

– Jeg har boet fire år i Afrika, så jeg har set lidt af hvert. At vejene i Tadsjikistan var så elendige kom for eksempel ikke bag på mig. Men jeg havde ikke forventet at de handicappede børn levede og boede under så dårlige forhold. Der var rigtig mange, der var multihandicappede, fortæller Jens.
– Vi var ude i seks landsbyer, som vi i Y’s Men ønsker at støtte. Her kunne vi konstatere, at der er et kæmpestort behov for hjælp. Familierne var meget fattige og havde ikke mange muligheder for at få behandling til deres børn. Vi besøgte blandt andet et hjem bygget af ler i en fjern landsby, hvor storebror passede sin multihandicappede lillebror. Moren var i marken, og faren var i Rusland for at arbejde, forklarer han.

Jens Nielsen (t.h.) og Knud Hougaard Klausen fra Y’s Men’s Region Danmark sammen med Asilbek på to år og hans mor. Asilbek er født med spastiske lammelser, og indtil Mission Øst fandt ham for seks måneder siden, kunne han ikke bevæge sin venstre arm. I dag bliver han bevægelsestrænet og armen fungerer næsten lige så godt som den højre.
Drengen var ti år, men lignede én på 6-7 år. Han kunne stort set ikke røre sig, så han kunne ikke engang selv vifte de mange fluer væk.
– Det besøg blev jeg meget berørt af. Drengen fik sparsom terapeutisk behandling i hjemmet, hvor han lå på tynde hynder direkte på lergulvet. Familien havde ikke ressourcer eller penge til at bringe ham til distriktshovedstaden!
Tidligere blev børn med handicap gemt væk af deres familier, fordi de synes, det var flovt at have fået et barn med handicap, og fordi det senere kan være næsten umuligt for barnets søstre og brødre at blive gift. Det har Mission Øst, som Y’s Men samarbejder med, gjort et stort arbejde for at ændre:
– Nu bliver børnene heldigvis fundet. Det viser statistikken, konstaterer Jens.
Børnehjørner
ude i landsbyerne
Når børnene er blevet fundet, bliver de diagnosticeret på et sundhedscenter i provinshovedstaden, som Mission Øst driver. Her kan børnene også gå til genoptræning.
Men for mange af de fattige familier ude i landsbyerne, er der alt for langt ind til byen ad områdets elendige veje.
Derfor er Y’s Men Region Danmark i gang med et indsamlingsprojekt, der skal sikre indretningen af såkaldte børnehjørner ude i landsbyerne, så børnene har et sted, hvor de kan blive behandlet, og hvor forældrene kan mødes og udveksle erfaringer.
– Vi skal blandt andet hjælpe med at skaffe midler til gangbarer, specialfremstillede stole og borde og andet udstyr, forklarer Jens.
Jens konstaterede også, at samværet med de lokale medarbejdere var en god oplevelse:
– Jeg synes, at Mission Østs medarbejdere var meget engagerede. Det var rigtig godt at se deres tilgang til børnene. De gik meget direkte til dem, men også med stor følsomhed, siger Jens, der håber at mange danskere vil støtte Y’s Men’s indsamlingen, så der kan komme gang i de nye børnehjørner så hurtigt som muligt.

Børnehjørnerne er lige nu yderst sparsomt indrettede. Med hjælp fra Y’s Men bliver de nu renoverede, og får de nødvendige møbler og træningsudstyr.
Børnehjørnerne er lige nu yderst sparsomt indrettede. Med hjælp fra Y’s Men bliver de nu renoverede, og får de nødvendige møbler og træningsudstyr.