Palæstina – hvad er det og hvordan blev det til?

s15_bnPalæstina1920-48Ved FN konferencen i 1956 udtalte Saudi-Arabiens repræsentant, at det er almen viden, at Palæstina ikke er andet end Sydsyrien.

Zuheir Muhsin, PLO’s daværende militærkommandant og medlem af PLO’s Executive Council, sagde noget lignende efter 6-dageskrigen i 1967:
”Der er ingen forskel mellem jordanere, palæstinensere, syrere og libanesere. Vi er alle en del af ét og samme folk, det er kun af politiske grunde, vi understreger vores palæstinensiske identitet. Eksistensen af et selvstændigt palæstinensisk folk bruger vi kun af taktiske grunde.
Grundlæggelsen af en palæstinensisk stat er blot et nyt værktøj i kampen mod Israel”.
I sandhed stærke ord, men de er dokumenteret i Geoffrey Cains nye bog Palæstina 1920-48 – Hvordan blev det til?

Grundig dokumentation

Geoffrey Cain, der er cand. mag. og formand for Raoul Wallenberg Foreningen, er dykket dybt ned i kilderne og har lavet en spændende dokumentation omkring Palæstina, en dokumentation, som i visse kredse ikke vil blive anerkendt som ”politisk korrekt”, men jeg finder den historisk korrekt, og det er vel nok så vigtigt. Geoffrey Cain er pro Israel, men har med denne bog vist, at han kan behandle historisk stof neutralt.
Ved fremlæggelsen af de mange dokumenter omkring problematikken i Mellemøsten står det klart, at en væsentlig årsag til vore dages problemer i Mellemøsten skal findes i det faktum, at briterne gav store løfter til såvel araberne som jøderne, og flere af disse løfter kolliderede med hinaden. Derfor kan begge parter med god grund sige: Vi blev snydt. Storbritannien lovede for meget til for mange.
En hel del af teksterne er på engelsk, og det vil kunne besværliggøre læsningen for nogle.
Geoffrey Cain skal have tak for den grundige dokumentation, der gør, at bogen bør læses af mange.

Geoffrey Cain: Palæstina 1920-48 – Hvordan blev det til?
130 sider • 250 kr.
Forlaget Sisyphos • Kan bestilles hos Geoffrey Cain, Rebekkavej 5, 1.th., 2900 Hellerup – geoff@geoffreycain.dk