Jeg slås med lavt selvværd

s8_bigstock-Young-woman-is-having-depressi-56429903Kære Suh
Jeg er en ung pige på 23, som slås med lavt selvværd. Jeg får tit at vide, at andre synes, jeg er pæn, sød, rar, en god veninde osv., men det er som om, at jeg ikke kan tage det ind, det preller af i stedet for.
I stedet suger jeg enhver form for negativ kritik til mig, og tænker meget på, hvad jeg mon gør af fejl. Hvordan kan det være, at jeg reagerer sådan? Det er jo ikke særlig hensigtsmæssigt.
Kan du give mig nogle redskaber til, hvordan jeg kan arbejde med de her dårlige tankemønstre?
Hilsen Den usikre

Kære Usikre
Det er desværre ikke så usædvanligt at slås med den problemstilling, som du netop beskriver: at man inderligt brænder efter at blive bekræftet af andre og at blive mindet om, at man er god nok, værdifuld – men når man hører det, så er det som om, at det blot preller af og ikke trænger ind.
Noget af denne problematik kan skyldes en opvækst, hvor man enten ikke er blevet vænnet til at høre positive udsagn om sig selv (men i stedet negative udsagn), og man har derfor heller ikke udviklet en fortrolighed med det. Når man derfor som voksen hører positive udsagn, ved ens system ganske enkelt ikke, hvad det skal stille op med dem.
Eller det kan skyldes, at man måske er blevet belært om, at man ikke skal ”prale” eller blive ”hovmodig” (dette fænomen trives desværre specielt i kristne kredse). Dette sidste giver det samme resultat som det første, idet det har en selv-censurerende funktion, men udover det lægger det ofte lige en portion skyldfølelse oveni, hvis man alligevel drister sig til at prøve at tage det positive til sig. Prøv at tænke lidt over, om nogle af disse ting gør sig gældende for dig. Så forstår du nemlig, at det ikke har noget at gøre med dig som menneske, og slet ikke, at du er ”for dum” til at kunne tage de dejlige ting til dig, men i stedet, at du blot aldrig rigtig har fået det lært.
Vær i første omgang opmærksom på, hvilke tanker og følelser, der farer igennem dit hoved og din krop, når andre komplimenterer dig.
Når du begynder at kunne identificere mønsteret, så har du et godt udgangspunkt for at arbejde med det. Du skal herefter i gang med at ”omprogrammere” din hjerne og dit nervesystem. De gamle negative tanker og følelser, der går i gang i dig, når du hører noget godt om dig, skal simpelthen udkonkurreres af noget nyt.
Læg mærke til, at det ikke i første omgang handler om at annullere de negative, det lader sig nemlig ikke sådan lige gøre, men i stedet at holde fokus på det ønskede alligevel (det positive)! Du skal så at sige skrue rigtig meget op for den gode højttaler!! For hver gang du derfor bliver opmærksom på, at der er en lille stemme (eller en kraftig råben) inde i dit hoved om, at ”de mener det sikkert ikke”, ”han er sikkert bare høflig”, ”det siger hun til alle” – så skruer du gevaldigt op for: ”ih, hvor er det dejligt at høre” og ”så må det jo være sandt, at jeg er XXX”. For hver gang den negative tanke dukker op – gentager du den positive 20 gange. Sig det gerne højt med din mund, når du kan komme til det for at forstærke effekten.
Det sagte påvirker os nemlig. Sig det også gerne foran spejlet – også selvom du ikke synes, du mener det – men se dig selv i øjnene og øv dig i at modtage det positive budskab.
Fortvivl ikke, hvis du ikke opnår resultater lige med det samme – det tager tid at ændre på gamle mønstre.
Hilsen Suh