Israel hjælper ofrene for oversvømmelse på Balkan

Mens Tyrkiet har afvist Israels tilbud om hjælp i mine-katastrofen, har Serbien og Bosnien reageret positivt på Israels tilbud om støtte.

Statsminister Benyamin Netanyahu har i en telefonsamtale med sin serbiske kollega, Alexander Vucic sagt, at der vil blive yderligere israelsk hjælp til området for at klare eftervirkningerne af oversvømmelses-katastrofen, der har krævet omkring 25 menneskeliv, mens tusinder er blevet hjemløse.

Israels første nødhjælps-sending omfattede medicin, levnedsmidler, tæpper og regnudstyr og den næste sending vil omfatte pumpeanlæg.

Hjælpen blev sendt med helikopter, fordi byer var afskåret på grund af oversvømmelserne.

Byen Doboj, der har et lille jødisk samfund, er blevet særlig hårdt ramt. Byens midte er totalt under vand, og der er mindst 20 døde, oplyser byens borgmester. I bycentret er der et jødisk menighedscenter og en synagoge. Nogle medlemmer af det jødiske samfund er fanget i deres hjem uden elektricitet, vand og telefon.

Serbiens vice-chefrepræsentant i Israel, Alexander Nikolic, siger, at den israelske hjælp er en “meget humanitær gestus” og “et bevis på venskab i det vanskeligste øjeblik”.

De ramte områder har oplevet de værste ovrsvømmelser, de har været udsat siden man begyndte optegnelser for 120 år siden.

Der er faldet tre måneders regn på tre dage, og næsten en tredjedel af Bosnien ligner en kæmpestor, mudret sø med huse, veje og jernbanelinjer begravet under vand.
– Alt er ødelagt, men vi er glade over at være i live, siger en indbygger ved navn Zijad Omerovic i byen Maglaj, det hårdest ramte sted.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tusinder af frivillige har reageret positivt på regeringens opfordring til at dæmme op for Sava-floden. Fra hele landet er frivillige kommet pr. bus til udsatte steder, hvor de døgnet rundt har bygget sandsækkke-barrikader sammen med soldater. Byen Sremska Mitrovica har størst behov for hjælp.

En frivillige ved navn Nemanja Radovic siger:
– Jeg er stolt over, at jeg er fra Belgrad og er kommet hertil for at hjælpe disse mennesker med at forsøge at redde deres hjem Ved at redde denne by, redder vi hele landet.

En anden frivillig ved navn Marinko Trivunovic siger:
– Man kan føle solidariteten ovralt. Folk gør, hvad de kan. Jeg har set børn og gamle ifærd med at fylde sandsække og bære dem til barrikaderne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Internationalhjælp strømmer tilde to lande. Et russisk hold har sluttet sig til redningsfolk i Serbien. Der er også kommet hjælp fra Luxembourg, Slovenien og Kroatien til Bosnien, og der ventes støtte fra England, Østrig og Makedonien.

Fra de åbne tennismesterskaber i Rom har den serbiske tennisstjerne Novak Djokovic appelleret til volontører om at melde sig.
– Lad os hjælpe de, der er ramt, siger han. Slut Jer til hjælpeaktionerne.