Dørtærskler og politiske holdninger

Af Henrik Engedal ung@udfordringen.dk
Af Henrik Engedal
ung@udfordringen.dk

EU-valget er lige om døren, og du har måske allerede besluttet dig for hvem du skal stemme på. Men det er svært, ikke?

Det synes jeg, at det er. Der er partier, som jeg helt sikkert ikke vil stemme på, og så er der andre, som jeg overvejer. Men hvem skal jeg vælge? Hvilke holdninger vil jeg have til at repræsentere mig i Bruxelles?
De fleste af os bliver nødt til at gå på kompromis med nogle af vores holdninger, når vi vælger en kandidat eller et parti. Det er umuligt at være fuldstændig enig i alting. Desværre. Men det ved vi jo godt. Og vi accepterer det.

Tænk hvis vi gjorde det samme i kirken, når det gælder troen:
Nå, så du tror på evolutionslæren? Bander du nu igen? Stemmer du på dem? Nå, du mener, at vi godt kan vie fraskilte? Sagde du barnedåb? Osv. Der er nok af kampe og irritationer at tage fat i.

Nogle gange laver vi kirken til et sted, hvor man kun er velkommen, hvis man har de rette holdninger. Vi forventer, at se Åndens frugter hos nogen, som slet ikke har Helligånden endnu! Dumt, ikke?
På den måde gør vi dørtærsklen høj. Det er svært at komme ind i kirken – og måske i endnu højere grad, svært at komme ind i et godt fællesskab med kirkegængerne. Det er ligesom at blive presset ind i et politisk partiprogram, uden at man er enig. Det er nok de færreste som føler sig helt tilpas dér.

Jeg synes selv, at det er en stor udfordring, ja, næsten en prøvelse(!), når jeg kan se venner skifte holdning til noget dårligt, eller når kristne omkring mig vælger nogle helt forkerte ting. Nogle gange også holdninger eller handlinger, som er åbenlyst det modsatte af Jesu og Bibelens lære.
Men det dur bare ikke, at vi ikke vil snakke med folk, som vi er uenige med. Og det dur slet ikke, at vi ikke elsker de mennesker, vi møder, uanset hvad. Jeg er sikker på, at Jesus var uenig med de fleste af dem, han mødte i Israel, men jeg tror, han så på hjertet, på potentialet og på det enkelte menneskes værdi.
Men han sagde også fra. Jesus var ikke konfliktsky overhovedet. Men han sagde også sin mening – i kærlighed – til folk omkring sig.
Jeg tror, jeg vil øve mig i, at gøre det samme.