Ender ofte med at sætte en film i dvd-afspilleren

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMånedens kulturinterview med
Helge Hoffmann, Cand. phil., forfatter, oversætter

Hvilke kunstarter bruger du tid på – og hvorfor?
De to kunstarter, jeg bruger mest tid på, er skønlitteraturen og filmkunsten. Det med skønlitteraturen giver nogle gange sig selv, ved at jeg får romaner til oversættelse. Andre gange sætter jeg mig bare med en god bog og læser, men det er ikke så ofte, som jeg egentlig kunne have lyst til.
Jeg er nok selv lidt offer for den moderne fortravlelse, som jeg ynder at harcelere imod. I en film får du serveret en afsluttet historie på et par timer, mens det kræver en større tidsmæssig investering at læse en bog. Derfor ender jeg og min kone ofte med at sætte en film i dvd-afspilleren om aftenen i stedet for at læse/læse højt.
En film er både en større og en mindre oplevelse end en bog. Større på grund af det visuelle element, men af samme grund mindre, eftersom din fantasi ikke i samme grad udfordres og aktiveres. En film giver heller ikke samme mulighed for fordybelse og eftertanke som en bog, hvor du kan tage en pause eller genlæse et afsnit.
Både hvad bøger og film angår, er mine motiver til at ”bruge” dem sammensatte. Jeg vil gerne slappe af og underholdes og løftes ud af det dagligdags, men jeg vil også gerne lære noget nyt, se nye perspektiver og formes til et bedre menneske. Hvilket motiv, der dominerer, afhænger selvfølgelig i høj grad af, hvilken bog/film det drejer sig om.
Musik bruger jeg ikke så meget tid på, som jeg kunne ønske. Her er det i høj grad den æstetiske nydelse, jeg går efter, men musik er også mere end vellyd. God musik – hvad enten det er Bach, Tjajkovskij eller Queen – kan få dit blod til at bruse og dit hjerte til at svulme. Musik kan løfte dig op på en ganske særlig måde, ja, den kan få dig til at føle dig nærmere Gud.

Hvilke kunstprodukter har betydet (eller betyder) mest for dig? Eller: Hvilke kunstprodukter ville du nødigst undvære?
Jeg ville nok nødigst undvære litteratur og musik – selv om jeg som nævnt ikke finder så meget tid til nogen af delene, som jeg kunne ønske. Her kan jeg for alvor føle mig indfanget og beriget. Jeg kan dog også nævne film, som jeg nødig ville have undværet – Pianisten for eksempel.
I min barndom og ungdom har jeg mange gange oplevet, at litteratur eller musik har åbnet nye horisonter for mig. Det sker heldigvis stadig, selv om man nok med alderen bliver sværere at begejstre.

Ringenes Herre: En af de bøger, der har betydet mest.
Ringenes Herre: En af de bøger, der har betydet mest.

Hvilke kristne bøger har betydet mest for dig?
Nogen vil måske undre sig, når jeg svarer, at Ringenes Herre er en af de bøger, der har betydet mest for mig som kristen. Selv om den foregår i et opdigtet univers og ikke nævner hverken Gud eller Kristus med et eneste ord, indeholder den nogle ypperlige Kristus-billeder i form af de tre personer Frodo, Gandalf og Aragorn.
Min fars [Poul Hoffmanns, red.] bøger – både romanerne og de ”teologiske” – har naturligvis også betydet meget for mig, og det lige fra en meget ung alder.
Martin Luther har sat tingene på plads for mig på en befriende måde. Søren Krarups Loven gjorde også et dybt indtryk på mig, da jeg læste den i min ungdom. C.S. Lewis’ Det er kristendom ligeledes.