Georg F. Duckwitz, jødernes redningsmand

Jørn Nielsen
H.C. Lumbyes Vej 159A
4700 Næstved

En kort kommentar til Richard Oestermanns udmærkede kronik i ”Udfordringen” af 31.7.14:
Som dansker er også jeg stolt over redningsaktionen af ca. 7.000 jøder i oktober 1943. Men når hr. Oestermann taler om ”det mislykkede tyske forsøg på at deportere de danske jøder i efteråret 1943” er det dog en sandhed med modifikationer. Jeg gør opmærksom på 2 væsentlige forhold:
1. Werner Best, tysk rigsbefuldmægtiget fra 1942, var ikke interesseret i deciderede jødeforfølgelser i ”mønsterprotektoratet” Danmark, men lod gennem sin betroede medarbejder, Georg Ferdinand Duckwitz, den tyske skibsfarts-attache, Berlins planer om deportation af danske jøder sive ud til Hans Hedtoft, socialdemokraternes formand. Han sørgede for at lade advarslen gå videre til daværende overrabbiner Marcus Melchior, som lynhurtigt fik advaret så at sige hele det jødiske netværk. Formelt blev Hitlers ordre fulgt, men kun ca. 450 jøder blev pågrebet og sendt til Theresienstadt – og altså ikke til nogen udryddelseslejr.
2. Redningsaktionen var således ikke specielt risikofyldt, fordi de tyske myndigheder i virkeligheden så igennem fingre med flugten over Øresund til Sverige, som omtalte Duckwitz allerede havde sikret opholdstilladelse hos for vore jøder, men mange danske fiskere tog sig uanstændigt godt betalt for overfarten. De flåede simpelthen skamløst, hvad der kunne flås fra jøderne i denne (udadtil) næstekærlighedens tjeneste. Jeg mener, at dette er en skamplet på denne ellers glorværdige historie, hvormed jeg naturligvis ikke skærer alle fiskere over én kam.
Nævnte skamplet har i mange år ikke plettet Danmarks ry i Israel, som dog i dag finder vor voksende uvilje mod jøderne sørgelig. Israel ser også på mit lands manglende forståelse for staten Israels historiske baggrund og for, at dets naboers hadefulde og løgnagtige beskyldninger er både uretfærdige og yderst kritisable.