Superliga-målmand havde alting, men manglede noget

- Jeg har tidligere haft gode sæsoner. Men dengang var det kun en del af mit liv, der var godt. Nu er jeg tilfreds med min karriere og mine præstationer, men jeg har også alt det andet. Jeg har glæde i livet, et godt forhold til min kone, mine børn og venner, siger Skender.
– Jeg har tidligere haft gode sæsoner. Men dengang var det kun en del af mit liv, der var godt. Nu er jeg tilfreds med min karriere og mine præstationer, men jeg har også alt det andet. Jeg har glæde i livet, et godt forhold til min kone, mine børn og venner, siger Skender.

SønderjyskE’s kroatiske superligamålmand Marin Skender kunne mærke et tomrum, som han ikke kunne få fyldt ud. I dag har han fået det fyldt ud, og han ønsker, at flere må opleve det samme, som han selv har oplevet.

SønderjyskE’s målmand Marin Skender havde alle de materielle ting, han skulle bruge, men der var et stort hul i ham, som skreg efter at blive fyldt ud – af Gud, viste det sig.

Kroatiske Marin Skender voksede op som katolik, men det sagde ham ikke meget:
– Nogle gange gik jeg i kirke, ikke særlig tit. Nogle gange prøvede jeg at læse i Bibelen, men begge ting var kedelige.
– Men nu er alt anderledes. Jeg nyder at bruge hvert eneste sekund i Guds nærvær, siger han.
Det begyndte for omkring tre år siden med, at han var i en svær periode i livet, hvor han følte, at han mistede kontrollen.
– Jeg havde alle de materielle ting, man skal bruge. Jeg havde et godt job, mere end nok penge, kone, børn, lejlighed…alting, men alligevel følte jeg, at noget manglede. Og jeg tror, at det er noget, som du kan finde hos alle mennesker.
Marin Skender vidste ikke, hvad det var, han manglede. Men i desperation efter at fylde sit tomrum ud råbte han til Gud om hjælp: ”Jeg har brug for dig, hjælp mig. Jeg kan ikke klare det selv. Vis mig vejen, og hvordan jeg kan finde dig, hvordan jeg kan blive din søn.”
– Selvom jeg kom i kirken og havde været katolik, så vidste jeg ikke, hvad det var at være frelst og have et personligt forhold til Gud.

Hvad lavede Jesus på korset?

Efter at Marin Skender havde bedt til Gud om hjælp, ændrede hans liv sig. Han forstod nu virkeligt evangeliet:
– For første gang i mit liv hørte jeg det sande evangelium. Jeg vidste godt, at Jesus var på korset, og at han opstod osv., men jeg vidste ikke, hvad han lavede på korset! Jeg vidste ikke, at han blev en forbandelse, for at jeg kunne blive velsignet, at han blev synd, for at jeg kunne blive fri fra synden og gjort retfærdig.
Da disse ting for alvor gik op for Marin Skender, følte han Guds store kærlighed til sig.
– Dette ændrede fuldstændigt mit liv, mit perspektiv på livet og den måde, jeg tænkte på.

Urene ting forsvandt

Halvandet år senere blev Skender købt af SønderjyskE, hvor han siden hen er blevet en fast sikker sidste skanse hos de altid hårdt kæmpende sønderjyder.
Marin har erfaret, at selvom nogle ting den dag ændrede sig øjeblikkeligt i hans liv, så er der andre ting, som det har taget lidt længere tid at ændre.

Før brugte jeg halvanden time i kirken på Gud, men nu ved jeg, at Guds Ånd bor i mig, så derfor lever jeg hvert sekund med Gud.

– Jeg havde nogle bekymringer og noget frygt dengang, og disse ting forsvandt stort set lige med det samme! Jeg røg også før, men lysten til at ryge cigaretter forsvandt fuldstændigt.
Mange af de forbandelser, som man ofte siger på kroatisk uden at tænke over det, stoppede han også med øjeblikkeligt.
– For mig var det sådan, at da Guds nærvær kom over mig, så forsvandt alle disse beskidte ting fra mit liv, siger Skender, som understreger, at alle som søger Gud, kan opleve det samme som ham.
– Jeg vil ikke dømme dem, som stadig bander og ryger, men jeg er sikker på, at når man lukker Gud ind i hjertet, så vil man få de samme resultater, siger Skender med fast stemme.

Guds aftryk

Før Skender kom til Danmark, bad han Gud om at lede ham til en landsmand og åbne de rigtige døre, så han lettere kunne føle sig hjemme i denne nye kultur. Han mødte hurtigt en kroatisk kvinde fra frikirken Multihuset, som var blevet kristen 9 år tidligere.
– Hun er som en mor for os og mine børn nu. Hun oversætter til gudstjenesterne, og det er en stor velsignelse. Gud finder en vej, når det ser svært ud.

Nyder tiden med Gud

Tiden med Gud er nu helt anderledes, end den var før.
– Før brugte jeg halvanden time i kirken på Gud, men nu ved jeg, at Guds Ånd bor i mig, så derfor lever jeg hvert sekund med Gud. Nu har jeg ikke et særligt tidspunkt til Gud, men jeg nyder virkelig at bruge tid med Gud. Enten med Bibelen, en salvet bog eller ved at lytte til prædikener. Alt hvad der er knyttet til Bibelen, vil jeg gerne udforske og lære af, siger Skender begejstret.
I den katolske tradition Marin Skender kommer fra, gentager man ofte de samme bønner mange gange. Men det gør han ikke mere:
– Jeg taler med Gud som hvis det var min bedste ven, for jeg tror virkelig, at det ér min bedste ven. Han er min far og bedste ven.
– Når jeg bekymrer mig eller tænker på nogle ting, så siger jeg det til ham, for jeg tror, at han er meget klogere end mig, og han ved, hvad og hvordan det skal gøres.
– Så jeg bruger meget tid med Gud. Ikke fordi jeg skal gøre det, men fordi jeg vælger det. Jeg er så tiltrukket af hans kærlighed til mig, at jeg ønsker at møde ham, siger Skender.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ledt af Gud

Marin Skender er overbevist om, at Gud leder ham på alle områder i livet:
– Jeg satte ham til at være i kontrol over alting. Han skal opdrage mine børn – igennem mig. Han skal lede min karriere – igennem mig, og mit hold selvfølgelig. Han skal være bag mig i mit ægteskab. Jeg lader ham gøre alt igennem mig, siger Skender, som prøver at komme i frikirken Multihuset i Haderslev, så ofte han kan.
Men hvordan forholder hans holdkammerater sig til troen?
– Jeg har nogle gange snakket om det, men jeg ønsker ikke at presse noget ned over dem. De kender alle til min tro, og de ved alle, hvem jeg tror på, og hvorfor jeg er glad og er ved godt helbred, siger 35-årige Skender, som også har snakket lidt dybere om troen med nogle og endda har bedt for nogle af holdkammeraterne.
– Jeg tror ikke, at vores mission er at ”kristianisere” folk, men at fortælle dem om evangeliet, og så vil Helligånden gøre sin del. Vi skal fortælle om vores tro og Guds kærlighed, så det gør jeg, siger han.
– Så vil der måske poppe nogle ting op i deres tanker om 10-15 år. Det vigtigste for mig er, at jeg kan fortælle dem om Guds kærlighed.

Et åndeligt hul

Marin føler, at han nu har lært noget om, hvad man skal bygge sit liv på:
– Før var jeg afhængig af mit job, mine venner, min bankkonto osv., men det gik op for mig, at disse ting er omskiftelige. Du kan have fem bankkontoer, men pga. en krise har du pludselig ingenting. Man kan være rask og så pludselig blive syg. Man kan miste venner og familie, fordi det ikke var bygget på et godt grundlag. Men Jesus sagde, at han aldrig ville forlade os. Med ham har man altid nok. Uden ham vil man altid mangle noget.
– Jeg tror, at folk i dagens materielle verden har mistet kontakten med deres åndelige behov. Alting i samfundet råber på ”kødet” i os: Tøj, biler, mobiler, drinks, tv, underholdning, fester…alt handler om, hvordan du kan ”fodre dit kød”. Og især i Danmark er det meget nemt at gøre dette.
– Man bliver meget nemt uopmærksom på, at man er et åndeligt væsen. Og i sidste ende vil der være et stort hul i os, siger Skender, som mærkede det på sin egen krop. Han har nu et klart mål for fremtiden:
– Jeg beder hver dag om, at det sande evangelie både må komme til Kroatien og Danmark. Jeg håber, at folk vil møde Gud i alt hans kærlighed og nåde. Så kan de ikke blive ved med at være de samme som før, siger SønderjykEs målmand.