Min mand bliver sur, når jeg bruger penge

Uanset hvad, så er I nødt til at forsøge at lave nogle aftaler omkring jeres økonomi, som er rimelige for jer begge.
Uanset hvad, så er I nødt til at forsøge at lave nogle aftaler omkring jeres økonomi, som er rimelige for jer begge.

Kære Suh

Jeg skriver til dig, fordi min mand og jeg har nogle problemer i vores ægteskab. Det drejer sig om vores økonomi, og hvordan vi bruger penge. Det skal siges, at jeg er førtidspensionist, mens min mand stadig arbejder. Problemet er, at min mand brokker sig og bliver sur, hver gang jeg bruger penge, også selvom det er små ting. Jeg føler, at han overvåger mig, og at han ikke stoler på mig. Jeg kunne aldrig drømme om at sløse vores penge væk, men jeg synes, jeg har lov til at bruge lidt også på mig selv engang imellem, selvom det er ham, der tjener de fleste penge. Jeg er begyndt at skjule for ham, når jeg køber noget, og det holder ikke på længere sigt, det ved jeg godt. Men jeg orker heller ikke de sure miner og bebrejdelser. Hvad skal jeg gøre?

Hilsen M.

 

Kære M.

Penge fylder rigtig meget i vores samfund i dag, og sorger og bekymringer, der vedrører penge og økonomi fylder tilsvarende rigtig meget i familierne rundt omkring. Bibelen advarer os specifikt imod ”mammon”, og jeg tror, at det netop er fordi, penge har det med at flytte vores fokus væk fra det væsentlige. Penge er nemlig intet i sig selv, men har kun en betydning i form af det, som det repræsenterer for os, fx muligheder, frihed, oplevelser, tryghed, adspredelse osv.
Prøv at snakke med din mand om, hvad penge repræsenterer for ham. Måske vil du finde ud af, at hans adfærd og indstilling til når du (og måske også han selv?) bruger penge, handler om andet end blot smålighed eller nærighed? Måske handler det i virkeligheden om bekymringer og en følelse af manglende kontrol? Måske er han bekymret for, at I ikke har nok til at betale husleje, regninger? For nogle mænd betyder det alverden at være den der ”forsørger” eller den, der ”har styr på økonomien”. Hvis man er sådan skruet sammen og samtidig ikke oplever, at man klarer den opgave ret godt, kan det komme til udtryk i vredesudbrud i situationer, der omhandler disse ting. Sådan kan det også være for din mand – men måske uden, at han selv er klar over det?
Det kan også være, at din mand af en eller anden grund oplever, at du ikke ”respekterer ham”, når du bruger ”hans” penge uden at informere ham først? Prøv at snakke med ham om, hvordan I hver især synes, det er rimeligt, at I fordeler pengene imellem jer. Synes din mand, at han skal have mere råderet over pengene end du, fordi han tjener mest, må I snakke sammen om det. Måske har din mand så i stedet ansvar for flere områder, som er dyrere end dem, du har ansvar for? I kan også sammen lave et budget, hvor I aftaler, hvor mange penge, der sættes af til de faste udgifter, og hvor mange penge I hver især kan have som lommepenge. Hvis du har et fast beløb om måneden, vil du ikke længere behøve at skjule dine forbrug for din mand, fordi det allerede er aftalt.
Uanset hvad, så er I nødt til at forsøge at lave nogle aftaler omkring jeres økonomi, som er rimelige for jer begge. Går det helt i hårdknude for jer, så vil jeg opfordre jer til at søge hjælp ved at kontakte en revisor eller anden økonomi-kyndig. Det kan af og til være både godt og nødvendigt at have en udenforstående til at se på det hele med nye øjne.

Hilsen Suh