Islam og terror

Cand. mag. Jonas H. Rohde
Cand. mag. Jonas H. Rohde

Selvudråbte eksperter, sociologer og politikere forsøger i disse dage at komme med forklaringer på årsagerne til, at 2 unge muslimer begik terrorisme i Paris.

De mest traditionelle forklaringer på islamisk terror er, at det drejer sig om socialt utilpassede unge, der er fanget mellem to kulturer. Andre mener, at der er tale om en kamp for social retfærdighed, og at jihadister blot er vor tids anarkister, som bekæmper antikolonialismen.
Et godt eksempel på denne holdning er tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, der efter angrebet i Paris i går udtalte, at ”Terrorister og mørke mænd har taget en religion som gidsel.” Dette udsagn lægger sig op af Tony Blairs udtalelse efter bombeangrebet i London i 2005, hvor han sagde flg. ”Fanatisme skyldes ikke religion, men derimod den menneskelige indstilling.”
Men problemerne med den voldelige jihadisme skal ikke nødvendigvis findes i det sociokulturelle, men i selve religionen islam. For selvom islam har en universalistisk side, er den ikke lige som andre religioner. Islam er en u-reformeret lovreligion, hvor Sharia og hellig krig spiller en central rolle. Det er på den baggrund, at selv moderate muslimer i Danmark har svært ved at tage afstand fra den voldelige og antidemokratiske side af islam, som støtter oprettelsen af et islamisk kalifat. At Koranen rummer en uforsonlig og voldelig dimension, kommer til udtryk i kapitlet om omvendelse:
”Bekæmp dem, indtil der ikke længere er nogen fristelse til frafald, og indtil al religion tilhører Gud.” Sura 8,39…”Når de fredhellige måneder er omme, skal I pågribe dem, der sætter andre ved Guds side, hvor som helst I finder dem. I skal pågribe dem, belejre dem, og ligge på lur efter dem i hvert et baghold. Men hvis de omvender sig, holder bøn og giver almisse, så lad dem frit gå.” Sura 9,5.
Hertil kommer, at imamer og religiøse ledere er med til at opildne til vold og terror. Man hylder selvmordsbombere. Man bilder unge mennesker ind, at de kommer i himlen og får tildelt jomfruer, hvis blot de sprænger sig selv i luften og slår uskyldige mennesker ihjel… Det er en løgn… og ikke nok med det. Martyriet glorificeres i propaganda-videoer. Der oprettes særlige martyriums-konti til selvmordsterroristers efterladte, og i nogle palæstinensiske skoler bliver der afholdt stilekonkurrencer under titlen ”Derfor vil jeg gerne være muslimsk martyr.”
Men hvorfor har vi så svært ved at forstå, at årsagen til den voldelige jihadisme ligger i religionen islam? Jo, det skyldes, at vi i det ateistiske Nordeuropa er kommet så langt væk fra det religiøse, at vi kun kan forklare den voldelige islam ud fra politik, identitet og sociologi. Lad os blot genopfriske historien om islam, der bygger på religionsstifteren Muhammed, som var en hærfører og statsleder der valgte magten, i modsætning til Jesus der afviste den. Hans rige var ikke af denne verden.

 

Cand. mag. Jonas H. Rohde