Lederen uge 8

Først vil jeg gøre opmærksom på, at det ganske enkelt ikke er sandt, at det var Lars Vilks der lavede tagningen ”Hang on afrofobians”, hvilket vidner om elendig recearch. Ophavsmanden til den famøse tegning er derimod Dan Parks, som iøvrigt har oplevet det enestående, at en svensk domstol har beordret 9 af hans værker beslaglagt og destrueret. Sidst vi i Europa oplevede at kunst blev beslaglagt og destrueret/brændt var under nazismen !! Parks plakat er udstyret med teksten ”Hang-On Afrofobians” og henviser til overfaldet på somalieren Yusupha Sallah, der var tæt på at blive tævet ihjel af tre racister i Kroksbäck i Malmø.

Sagen blev slået meget stort op i de svenske medier, da man så overfaldet som et tegn på voksende racisme og racehad i det svenske samfund. En af dem der råbte højest var Jallow Momodou, formand for Afrosvenskarnas riksförbund (Afrosvenskernes rigsforbund), der er en af de tre sorte mænd på plakaten. Sagen blev lagt fuldstændig død i pressen, da en blog afslørede, at racisterne, der nær tog livet af Yusupha Sallah foran øjnene på hans lille søn, var en gruppe arabere. Endvidere udtaler et vidne til overfaldet at gerningsmændene råbte ”sorte svin” under overfaldet.

Med denne plakat sætter Dan Park – på vanlig politisk ukorrekt og subtil vis – igen fingeren på et af det svenske samfunds smertepunkter, når han stiller spørgsmålet: Kan en minoritet være racistisk? Dvs. at hvis en gruppe hvide overfalder en farvet, så er hele hylekoret på banen, men hvis arabere foretager et klart racistisk motiveret overfald på en neger, så er der total tavshed. Der er altså frit lejde til arabisk/muslimsk afrofobisk vold i Sverige. Det er disse groteske tilstande, som Dan Park udstiller ved sin plakat. Synes Udfordringen ikke, at det ville være relevant at beskæftige sig med denne side af sagen, ikke mindst da sidst vi så stats beordret kunst/bog destruktion i Europa var under nazismen, og iøvrigt meddele sine læsere at det altså er Dan Parks og ikke Lars Vilks, der er ophavsmand til tegningen.

Henrik Petersen

 

Svar:
Jeg beklager, at jeg i min leder kom til at sammenblande de to provokerende svenskere. Og tak fordi du gør opmærksom på baggrunden – nemlig den svenske ensretning af meningsdannelsen og undertrykkelsen af sandheden, som bestemt også er tankevækkende og skræmmende. Uanset dette mener jeg dog stadig, at min pointe holder. Nemlig at man godt kan behandle muslimernes religiøse følelser på en anstændig måde, selv om man holder fast på ytringsfrihed og religionsfrihed.

Henri Nissen
redaktør.