Poul Kirk var med til at oprette tre efterskoler

Poul Kirk
Poul Kirk

Nu går den dynamiske frikirkeleder på pension.

Der er ikke mange, der når at oprette tre efterskoler i deres liv. Men det var ikke det eneste, den dynamiske frikirkepræst Poul Kirk kunne se tilbage på, da han i sidste uge fyldte 65 år og gik på pension. Poul Kirk havde oprindelig baggrund i Indre Mission i Vestjylland, men kom som ung kristen med i pinsekirken. Og her har han været en af de mest aktive ledere gennem årtier. Men livet har ikke været uden problemer.

Som ung nybagt far oplevede Poul det tragiske, at hans hustru Anny blev hjerneskadet efter en allergisk reaktion på medicin mod fødselsdepression. Hun lå i koma og måtte på plejehjem. Men Poul Kirk ville ikke lade sig skille, som lægen foreslog. Han havde nemlig fem år tidligere lovet sin hustru at elske hende i medgang og modgang. Derfor besøgte han hende dagligt på plejehjemmet, selv om hun aldrig blev i stand til at sige noget. To år senere døde hans hustru Anny.

Forstander

Herefter blev Poul Kirk forstander på Pinsevækkelsens Efterskole i Mariager, hvor han mødte og blev gift med sin anden hustru, Karen Margrethe. Sammen fik de tre børn og startede yderligere to efterskoler i Mariager, nemlig Frydensberg og Alterna. Senere flyttede familien til Odense, hvor Poul blev præst i Odense Bykirke. Han blev også leder af det frikirkelige samarbejde i FrikirkeNet og redaktør af bladet Domino – samt hjælpepræst i Herning.

Apostel

Poul Kirk har ikke nok i at være hyrde for en enkelt menighed. Hans kald er mere som en apostels. Han tænker stort og er optaget af hele kirken og hele landet. Frikirkenet var en af Poul Kirks store drømme, som han på mange måder har været primus motor for. Han ønskede at skabe et netværk mellem frikirkerne, så de kunne støtte og inspirere hinanden. Og bladet Domino – som var en sammenslutning af pinsekirkernes og Apostolsk Kirkes blade – skulle være et samlende livsstilsmagasin og en slags visitkort, som frikirkefolkene kunne bruge til at give videre.

I starten kunne det godt se ud, som om det gratis blad nærmest var en konkurrent til Udfordringen, men sådan kom det ikke til at gå. Økonomiske vanskeligheder betød, at det udkom stadig sjældnere, indtil det fandt sit leje på nu seks udgaver årligt. Til gengæld er det lykkedes at få Baptisterne og Missionsforbundet med i bladsamarbejdet. Men trods ”konkurrencen” har Domino og Udfordringen altid haft et positivt samarbejde.

Aktiv pensionist

I søndags sagde Odense Bykirke under en festgudstjeneste tak for mange års god tjeneste. Poul Kirk stopper nu som assisterende præst, men han vil dog fortsat være frivillig leder af seniorarbejdet. Han er også fortsat med i styrelsen for Danske Kirkedage og er kampagneleder for sin ældste søn, efterskoleforstander Jens Henrik Kirk, som stiller op til Folketinget for De Konservative.

Af Bodil Lanting og Henri Nissen


Artiklen fortsætter efter annoncen: