En glad giver

Af Karin Juul Jensen Indehaver af Break Point Consult og foredragsholder
Af Karin Juul Jensen
Indehaver af Break Point Consult og foredragsholder

Undersøgelser viser, at vi umiddelbart helst hjælper mennesker, der minder om os selv.

Min mand arbejder på et værested, og han skulle i den forbindelse gå rundt til byens butikker og bede om gaver til deres julebanko. På værestedet kommer nogle mennesker, som er kendt for deres problemer med afhængighed af forskellige rusmidler. Nogle af dem jokede med, at han måske ville få svært ved at få nogle gaver, da de havde ry for at gå og rapse i butikkerne.

I en herretøjsbutik fornemmede han at blive målt med øjnene, da lederen hørte hans ærinde, og han fik følgende besked: ”Du kan komme igen i morgen, så lægger vi noget klar til dig”. Næste dag dukkede min mand op igen, og ekspedienten vidste ikke, hvad det drejede sig om. Han gik ud for at forhøre sig, kom tilbage, greb et par strømper i kurven og sagde – Værsgo.
En anden butik forhandlede fin brugskunst, og han blev straks vist op til ejeren af butikken. Her blev han taget imod med glæde, og han var lidt forundret over den varme velkomst. – Jo, forklarede den kvindelige ejer. – Der var engang, jeg faldt på min scooter, og olien strømmede ud. Der var ingen, der hjalp mig… lige indtil nogle af brugerne fra dit værested kom og hjalp mig op og fik ordnet olien på scooteren. Jeg føler, jeg har en gæld til de mennesker, og den vil jeg gerne betale nu!

Den første mødte ønsket om en gave med skepsis og nedladenhed. Den anden så en anledning til at gøre noget godt. Den første så ynkelige mennesker, som ikke var værd at give en god gave til. Den anden så nogle mennesker, der på trods af deres livsvilkår havde overskud til at vise barmhjertighed. De havde ikke vurderet hende efter, om hun var en af deres egen slags. De havde reageret på et behov og hjulpet så godt, de kunne. Barmhjertige samaritanere?

Da Jesus gik på jorden, dømte han ikke folk på tøj eller status. Han vurderer os ikke ud fra vores skrøbelighed. Han ser til hjertet. Og han elsker en glad giver. Han giver sig selv til os, som har så lidt at give tilbage. Lad os fejre julen ved at give med et glad hjerte.