Frygten for at handle er vores værste fjende

Iben Thranholm
Iben Thranholm

I den forgangne uge var det atter islams plads i det danske samfund, der prægede overskrifterne. TV2- dokumentaren ”Moskeerne bag sløret” viste, hvordan visse imamer i Danmark opfordrer til stening af utro kvinder, piskning, og til at kvinder går tilbage deres voldelige mænd, uden at politiet indblandes.

En imam fortæller med begejstring i dokumentaren, der er optaget med skjult kamera, at det er muligt at undgå at smelte ind i det danske samfund. Der er tale om opbygning af parallelsamfund, som ikke har til hensigt at respektere dansk lovgivning. En undersøgelse lavet for regeringen viser samtidigt, at 92 procent af piger med indvandrerbaggrund er udsat for social kontrol – et område danske myndigheder ingen kontrol har over. I Sverige råder politiet kvinder til ikke at gå alene ud af fare for overfald og voldtægt og til kun at færdes i grupper. Ydermere er det også kommet frem, hvordan en dansk 16-årig planlagde at bombe to skoler i Danmark, efter hun er konverteret til islam og er blevet radikaliseret.

De forskellige sager har skabt voldsomt mange reaktioner fra politikere, kommentatorer, debattører og på de sociale medier. Der findes ingen grænser for, hvor meget der tages afstand, fordømmes og kritiseres. Side op og side ned udtrykkes foragt, bekymring, vrede, utryghed og frygt.

Men problemet er, at det bliver ved snakken. For der er reelt set ingen, der aner, hvad man konkret skal gøre ved situationen. Vores lovgivning levner ikke mange muligheder for at gribe ind. Religionsfriheden og forsamlingsfriheden gør, at man ikke kan lukke moskeerne og forhindre nye i at opstå. Flygtningekonventionerne gør det vanskeligt at nægte disse mennesker adgang til vores lande. Befolkningerne står bare og ser magtesløse på. Ingen handler. Det ender kun i ord, ord og ord. Europa er grebet af handlingslammelse. Af frygt. Frygt for ikke at være tolerante og åbne nok. Frygt for at blive kaldt racist, fordi man vil bevare det, man har. Af frygt for konsekvenser.

Denne frygt, som gemmer sig bag den politiske korrekthed er farlig, fordi den giver frit spillerum for det onde. Det er på tide at finde to ord frem fra evangeliet: ”Frygt ikke”. Den indre frygt for at handle er vores værste fjende.