Amerikansk præst er offer for tyrkisk udrensning

Andrew sidder i en overfyldt celle med omkring 20 radikale muslimer, der ihærdigt prøver at få ham til at konvertere.

Andrew Brunson har været tilbageholdt siden oktober 2016 anklaget for terror.

Siden kupforsøget i juli 2016 er 37.000 arresteret i Tyrkiet. En af dem er en uskyldig præst, der nu sidder i celle med 20 muslimer, som forsøger at få ham til at konvertere til islam.

Det oplyser Dansk Europamission, som opfordrer danskere til at skrive til det tyrkiske indenrigsminsterium via missionens adresse i København.
Andrew og Norine Brunson er amerikanere, men har været missionærer i Tyrkiet i 23 år, hvor de leder Dirili (Opstandelse), en lille kirke i Izmir.

Tilbageholdt som terrorister

Den 7. oktober 2016 bliver ægteparret bedt om at møde op på den lokale politistation. Her får de at vide, at deres ansøgning om visum-fornyelse er afslået, og at de vil blive sendt ud af landet. De anklages nemlig for at udgøre en trussel mod statens sikkerhed og for at have forbindelse til terrorister. De får ikke mere at vide, men bliver tilbageholdt, indtil de skal sendes ud af landet.
De har dog aldrig modtaget den endelige deportationsordre.
Norine blev løsladt efter 14 dage, mens Andrew forsat bliver tilbageholdt uden adgang til advokat og med kun meget begrænset kontakt til USA’s ambassade.

Politisk udrensning

Efter kupforsøget i juli erklærede præsident Erdogan undtagelsestilstand, hvorved de almindelige retslige spilleregler sættes ud af kraft. Myndighederne suspenderede over 100.000 offentligt ansatte og arresterede yderligere 37.000. Disse har ifølge regeringen haft forbindelser til Fetullah Gülen, en muslimsk prædikant, som myndighederne mistænker for at stå bag kupforsøget.

Først efter mere end 60 dage kommer Andrew for en dommer og ser sin advokat for første gang. Han anklages for at have forbindelse til terrorister, nærmere bestemt “Gülen-bevægelsen”.
Ifølge dommeren bygger sagen på et anonymt vidne, men Andrews advokat må ikke se sagsmappen med de påståede beviser mod ham.

Talte om Kristus og forsoning

Dansk Europamissions kontaktperson fortæller:
“Ideen om at Andrew skulle samarbejde med terrorister om at ødelægge Tyrkiet er fuldstændig absurd. Han er en kristen præst, der har arbejdet for Tyrkiets bedste i 23 år og altid holdt fast i, at vi skal velsigne og bede for regeringen. Han holder sig langt væk fra politiske emner og prædiker i stedet Kristi kærlighed og forsoning mellem folkene. Det sidder han nu i fængsel for”.

Åndeligt pres

Andrew sidder i en overfyldt celle med omkring 20 radikale, men dog fredelige muslimer, der ihærdigt prøver at få ham til at konvertere. Ifølge advokaten kan der sagtens gå et halvt år, før retssagen mod ham går i gang. Han er under et intenst åndeligt pres, som koblet med usikkerheden gør det svært at holde humøret oppe.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dansk Europamission opfordrer til forbøn for familien.

Man kan også skrive en hilsen til Norine på facebook og fortælle, at man beder for dem (www.facebook.com/AndrewAndNorine)
Endelig kan man downloade og underskrive et brev med en appel på tyrkisk, som ligger på Dansk Europamissions hjemmeside til dette formål. Når brevet er udskrevet og underskrevet, kan man sende det til Dansk Europamission, som herefter videresender appellen til det tyrkiske indenrigsministerium.

Dansk præst nægtet indrejse

Den 6. februar blev en færøsk præst, der er dansk statsborger, nægtet indrejse, da han landede i lufthavnen i Istanbul. Han har i fire år været præst for en kristen menighed i landet men blev nu afhørt i tre timer og udvist af Tyrkiet for livstid af ”sikkerhedsmæssige grunde”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: