Elsker jeg børnene for højt på min mands bekostning?

Prøv at begynde at kysse og kramme din mand lidt mere, og se så om det efterhånden ikke automatisk ændrer på tingenes tilstand.

Kære Suh.
Kan man elske sine børn ”for meget”? Min mand og jeg har tre børn sammen på hhv. 3, 5 og 9 år. Vi elsker dem alle højt, men særligt jeg er knyttet meget tæt til dem.
Jeg kan mærke og har tænkt over, at mit kropslige behov for berøring ofte er helt fyldt af børnenes mange kram og kys, så at jeg nogle gange ikke orker at være intim med min mand.
Jeg er splittet i dette, for på den ene side ønsker jeg ikke at skære ned på min kærlighed til mine børn, og heller ikke på min lyst til at kysse og kramme dem – men på den anden side er jeg også bekymret for, at samlivet med min mand skal gå helt i stå.
Hvordan finde ud af en sund balance?
Vh L.

Kære L.
Man kan ikke elske sine børn for meget! Men måske kan du variere din måde at vise dine børn din kærlighed på?
Berøring er meget vigtigt, og ja, børn har brug for at blive rørt ved, krammet og kysset – men de behøver ikke at blive det hele tiden. Så måske er en lille del af krammene og kyssene i virkeligheden dit behov?

Det kan tænkes, at det er blevet lidt en ond spiral, hvor netop din kærlighed til børnene samt din naturlige lyst til at udtrykke det ved at kramme og kysse dem langsomt er blevet blandet med det naturlige behov, du som menneske og kvinde også har for at blive krammet og kysset – og som din mand sædvanligvis har opfyldt? På den måde får du måske dit behov for fysisk nærhed dækket via dine børn, men på bekostning af fysisk nærhed med din mand?
Hvad jeg siger er:
Prøv at begynde at kysse og kramme din mand lidt mere, og se så, om det efterhånden ikke automatisk ændrer på tingenes tilstand.
Du vil stadig elske dine børn (og de dig), men måske vil du begynde at give udtryk for det på lidt flere forskellige måder end primært igennem kys og kram, fordi du allerede har fået sat lidt ind på kontoen via godt samvær med din mand.
Omvendt lærer dine børn også, at der er mange forskellige måder at udtrykke affektion og hengivenhed på, hvilket er en vigtig læring, til når de selv bliver gamle nok til at få kærester/ægtefæller.

På længere sigt er det også vigtigt for dig og dine børn, at I netop har mange måder at dele jeres kærlighed til hinanden på – for på et tidspunkt vil det blive pinligt eller akavet for dem at kysse og kramme dig, i hvert fald på den måde, som I gør det på nu, antager jeg.
Når tiden derfor er inde til, at de mere bevidst skærer ned på det, kan det opleves som et endnu større tab, hvis det er jeres eneste måde at udtrykke jeres kærlighed til hinanden på.
Hilsen Suh