Ny dansk salme hitter i Europa

Holger Lissner ses midt i billedet sammen med komponisten Åshild Watne. De øvrige er konkurrencens dommerkomité, professor Jochen Arnold, dr. phil i kirkemusik Britta Martini og Peter Steinvig, organist i Karlslunde Strandkirke. Foto: GEKE/CPCE.

Holger Lissners reformationssalme ”Når du vil” findes allerede på fem sprog.

Holger Lissners salme ”Når du vil”, som vandt en konkurrence i det reformatoriske kirkefællesskab Leuenbergfællesskabet, bliver nu sunget i mange kirker i Europa.

Den danske salme er nu på manges læber, skriver Folkekirkens Mellemkirkelige Råd. Efter sejren i den europæiske sangkonkurrence i anledning af reformationsjubilæet, har ’Når du vil’ vundet udbredelse i mange kirker i Europa.
Holger Lissners salme kan synges på flere nye melodier, men vindermelodien er skrevet af den norske komponist Åshild Watne.

Præsenteret i Wittenberg

Salmen blev præsenteret sidst i marts i Stadtkirche Wittenberg, og her var forfatteren og komponisten særligt indbudt.
”Det var særligt at sidde i den kirke, hvor Luther og Melanchton har prædiket, og høre min tekst udlagt og menigheden synge min salme for fuldt drøn,” fortæller Lissner.

– Europa har brug for sange. Folk, som synger sammen, går ikke i krig med hinanden. Europa har brug for sange om fred, sagde biskop Ilse Junkermann i sin prædiken over salmen. Hun understregede, hvor vigtig en rolle sang og musik har for den kontinuerlige reformationsproces i kirkerne.

I den engelske oversættelse af ”Når du vil”, som Lissner selv har skrevet, synger man ”We hymn you”, og det blev overskriften for markeringen i Wittenberg.

– Nu er salmen ude på fem sprog: dansk, norsk, svensk, tysk og engelsk, og en italiensk metodist tog den med hjem for at få den oversat til italiensk, fortæller Holger Lissner.

100 bidragydere

Jochen Arnold, der er ansvarlig for Leuenberg-fællesskabets liturgi-arbejde, er overvældet over de mange bidrag til sangkonkurrencen. Over 100 musikere og lyrikere deltog i konkurrencen, og bidragene har været af høj kvalitet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Leuenberg-fællesskabet har sat fokus på musikkens rolle i forbindelse med reformationsjubilæet, fordi musikken har en særlig måde at skabe forbindelser mellem mennesker på.

”Musikken rører ved vores hjerter i dag, ligesom det gjorde for 500 år siden,” udtaler Arnold.