Regeringens plan om at afskaffe moms-ordning vil ramme foreninger og frikirker

Michael Wandt Laursen.

Almennyttige organisationer står til at miste 150 mio. kr. på skatteministerens udspil til besparelser på finansloven.

Frivilligrådets formand, Vibe Klarup kalder det ”tyveri ved højlys dag” og undrer sig over, at forslaget kommer samtidig med at regeringen arbejder på at styrke vilkårene for de frivillige organisationer.

Kritiserer frikirker

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har sagt, at regeringen vil nedlægge momsstøtte til foreninger, fordi ordningen bliver udhulet af frikirker, friskoler og festivaler.
– Hvorfor mener du ikke, at frikirker og andre religiøse foreninger har et almennyttigt formål? spørger Altinget.dk.

“Dem støtter vi på en lang række andre måder, og de har en række andre skattefordele i forhold til, at de kan få skattefrie bidrag og andet. Det er der ikke noget odiøst i. Det kan jeg godt forstå – det ville jeg også gøre, hvis jeg var regnskabsførende i en af de her store foreninger. Men det er ikke det, der var formålet med ordningen i sin tid,” svarer Karsten Lauritzen.

Men Lars Lydholm fra Frelsens Hær siger til KD, at ordningen netop blev indført for at hjælpe foreninger for 10 år siden.

Der er afsat 67 mio. kr. i en pulje som kompensation for reduktionen på 150 mio. kr., og det er langt fra nok dække foreningernes tab, og det er heller ikke klart, hvordan midlerne skal fordeles.

Frikirkenets generalsekretær Michael Wandt Laursen advarer imod, at der oprettes en subjektiv støtteliste. I dag får alle de ca. 900 foreninger, som er godkendt efter par. 8 til at modtage gaver, momskompensation for deres omsætning. Men selv om ansøgningerne er på ca. 500 mio., er puljen kun på 150 mio.

Ikke moms på gaver

– Men vi er villige til at sluge en ændring, hvis blot gaver friholdes for moms. For det er helt urimeligt, hvis vi skal til at betale moms af gaver, siger Michael Wandt Laursen, der nævner, at Venstres kirkepolitiske ordfører Carl Holst er gået i brechen for foreningerne.
Socialdemokratiets skatteordfører Jesper Pedersen har også udtalt, at partiet ikke vil støtte forslaget, der bl.a. vil ramme Mødrehjælpen, Red Barnet m.fl.


Artiklen fortsætter efter annoncen: