Religion gør forskellen, ikke burkaforbud

Af Iben Thranholm
Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

Der er flertal i Folketinget for et burkaforbud i Danmark. Efter mange og lange debatter og uenigheder bakker partierne nu op om et forbud mod maskering og heldækkende beklædning.

Venstre var et af de partier, hvor debatten gik højest. Her var flere splittet mellem modstanden mod en kvindeundertrykkende dragt og så friheden til at klæde sig, som man vil. Partiets indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen argumenterede for, at et forbud ville blive opfattet som en provokation, som kan ende med, at flere vil gå med burka. Måske er der noget om snakken, for nu har en række førende muslimske organisationer udsendt en fælleserklæring, der kritiserer burkaforbuddet. I erklæringen slår de fast, at burka og niqab er en “etableret del af islamisk kulturarv” og opfatter forbuddet som kvindeundertrykkende.

Der har fra starten af været noget galt i debatten om burkaforbud. Alle partierne har været enormt usikre og talt i øst og vest. Argumenterne stritter i alle retninger, og de fleste har været meget usikre på, hvad der var rigtigt og forkert. Denne usikkerhed kommer af, at man enten ikke tør eller ikke synes, at det er relevant at tale om religion. Derfor kommer alle paradeargumenterne om kvindeundertrykkelse, og at ansigtet skal være frit osv. Ingen forholder sig ikke til den gudstro, som ligger inde bag ved burkaen. Hvis det er den muslimske trospraksis, man ønsker skal være mindre synlig, så er et burkaforbud et udmærket politisk signal. Men det er ikke nok. Slet ikke. Vi kan ikke lovgive os ud af problemet med islamiseringen. Der skal en anden og stærkere tro til end de sædvanlige sekulære friheds- og demokrati-argumenter. De kan nemlig let bøjes til fordel for burkaen, som det fremgår af de muslimske organisationers fælleserklæring, der kalder forbuddet for kvindeundertrykkende.

Kampen om kvindesynet har med religion at gøre. Her ville det hjælpe meget mere, hvis danskere var overbeviste om, at der findes en anden og bedre Gud end sharialovens og viste et bedre eksempel. Måske muslimer så også ville begynde at tro på det og selv smide både burka, niqab og hijab. Indvandrere, der konverterer til kristendommen, integrerer sig uden problemer. Kvindelige konvertitter tager ikke burka på. Det er religionen, der gør forskellen. Ikke burkaen i sig selv.