#Metoo viser skyggesiden af den seksuelle frigørelse

Af Iben Thranholm Cand. teol. og journalist. Samfundsdebattør.
Iben Thranholm, Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

Det startede med, at et par kvindelige skuespillere i Hollywood stod frem og fortalte, hvordan den den 65-årige stormogul-producer Harvey Weinstein havde udsat dem for sexchikane i forbindelse med filmoptagelser.

Efterfølgende stod endnu flere frem og fortalte samme historie om Weinstein, der nu er fyret fra sit eget produktionsselskab og detroniseret. Skandalen om den magtfulde Weinstein viste sig blot at være starten på en lavine af anklager om sexchikane, som kvinder nu retter mod mænd, især indenfor underholdningsindustrien og i medieverdenen. Omfanget af sexchikane har sendt chokbølger gennem disse miljøer, og Danmark går heller ikke fri.

Herhjemme er det Zentropas Peter Ålbæk Jensen, der er under anklage for at have udsat kvindelige ansatte for ydmygelser og chikane med seksuelle undertoner. Ålbæk Jensen troede, han kunne klare frisag ved at optræde på sin normale provokerende facon og gøre dyd ud af sin rå stil. Men den gik ikke – Zentropas direktør har netop meldt ud, at Ålbæk Jensen ikke længere kommer til at repræsentere filmselskabet og fra nu af skal holde sig helt i baggrunden.

De mange anklager mod mænd, der har krænket kvinder, går under betegnelsen #Metoo på de sociale medier. Kampagnen er et symptom på, at den seksuelle frigørelse, som de vestlige samfund har lovprist og dyrket i årtier, ikke er så fin og fri endda. Mange kvinder er blevet ofre. Man kan spørge, hvorfor disse kvinder ikke råbte op med det samme og anmeldte sagerne, da de skete?

Det er nærliggende at tro, at det er kulturen med den frie seksualitet, som har forhindret dem. Den frie omgang mellem kønnene har gjort det svært at definere, hvad der er chikane og hvad der er “fri og fræk leg”. Den seksuelt frigjorte og uafhængige kvinde kan heller ikke lide at indrømme for sig selv, at hendes grænser bliver overtrådt, for hun opfatter jo selv sig som den, der styrer manden – og er det i øvrigt ikke også en stor kompliment, at en mand attrår hendes skønhed?

#Metoo viser skyggesiden af den frie seksualitet, hvor grænserne har været så udviskede og moralen så opløst, at krænkelser er blevet en del af kulturen. Selvom det er sundt, at ugerningerne nu kommer frem i lyset, så er det tvivlsomt, om det vil genskabe den moral, som skulle have beskyttet både mænd og kvinder mod misbrug i første omgang. Det vil kræve, at man er langt mere opmærksom på at lære den unge generation det ansvar og den respekt, som følger med friheden.