Bill Hybels træder tilbage

Lederen af den amerikanske mega-kirke Willow Creek har besluttet at træde tilbage efter beskyldninger i Chicago Tribune om upassende opførsel overfor nogle kvinder.

Bill Hybels skulle alligevel gå af om et halvt år på grund af alder, men besluttede at indkalde til et møde tirsdag i kirken, som i alt har ca. 25.000 medlemmer.

Her sagde Hybels med tårer, at selvom menigheden bakkede ham op, så distraherede omtalen for meget for kirkens forkyndelse og mission, og at han derfor ville gå af som leder.

Han vil heller ikke stå for de årlige Global Leadership Summits, som har opnået stor popularitet blandt både kirkelige og verdslige ledere, og som er blevet transmitteret til hele verden – bl.a. København og Aarhus i oktober.

En organisation, Compassion Int., har allerede meddelt, at den trækker sin støtte til GLS.
Chicago Tribune afslørede for en måned siden, at Hybels var beskyldt af flere kvinder for upassende opførsel. Et af tilfældene lå dog 20 år tilbage.

Avisen kunne dog fortælle, at kirkens ledelse tre gange har undersøgt beskyldninger og frikendt Bill Hybels.

Løgne og misvisende ord

Hybels siger, at nogle beskyldninger er helt falske, mens andre er vildledende.

Han undskyldte overfor menigheden, at han naivt havde bragt sig i uheldige situationer, ligesom han undskyldte, at han havde reageret med vrede på beskyldningerne, hvor han i stedet burde have indledt en dialog og ransaget sig selv. Han sagde også, at omtalen har været meget smertefuld for hans hustru Lynn.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den påståede adfærd omfattede ikke grove tilfælde, men fx kommentarer, der kunne lægge op til noget, udvidede knus, et uønsket kys og invitationer til at besøge ham på hotelværelset.

Det er påstået, at han har haft et langvarrigt forhold til en gift kvinde. Men hun har senere indrømmet, at påstanden ikke var sand.

Men Vonda Dyer, en tidligere leder af kirkens sangkor, har fortalt Tribune, at Hybels kyssede og kærtegnede hendes mave på et hotel i udlandet – for 20 år siden. Hun konfronterede først Hybels privat, men gik ud i offentligheden, da hun hørte andres beskyldninger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Betty Schmidt, en tidligere ældste, klager over, at ledelsen ikke tog hende alvorligt, da hun henvendte sig for 15 måneder siden. Hun mener, at kirkeledelser må lytte og vise forståelse, når sårede kvinder henvender sig.

Det er imidlertid ikke ualmindeligt, at kristne ledere bliver beskyldt af skuffede stalkere eller tidligere ansatte. Og medierne vil som regel gerne fortælle om præster og kristne ledere, som har begået fejl.

Den slags sager skader naturligvis de kristne kirker og organisationer.

Dette er ikke slutningen

Bill Hybels grundlagde for 42 år siden den søger-venlige og moderne kirke ved Chicago, som har haft så stor succes.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I 1992 blev Willow Creek Association verdensomspændende med 11.000 tilsluttede kirker.
Kirken var kendt for en effektiv ledelse og et stort socialt engagement. Flere demokratiske præsidenter har ønsket at inddrage den populære og liberale Bill Hybels som sjælesørger – bl.a. Bill Clinton, da han selv blev afsløret i en sex-skandale.

Kirken består af en hovedmenighed i South Barrington og syv satellit-menigheder. Hybels afløses af den kvindelige præst Heather Larson, mens Steve Carter bliver den ledende for undervisning.

Heather Larson siger: ”Dette er ikke slutningen på Bills historie. Det er ikke slutningen på Willows historie, og det er bestemt ikke slutningen på Guds historie.”