Nul sprut til unge, mener et flertal

Alkoholsalg skal forbydes på ungdomsuddannelser til unge under 18 år, mener flertal af danskerne.

Christian Bjerre er generalsekretær for Blå Kors.

59 procent af danskerne siger i ny undersøgelse, at alkoholsalg skal forbydes på ungdomsuddannelser til unge under 18 år.

Alkohol er en del af festkulturen på mange ungdomsuddannelser, men det skal være slut, når det gælder unge under 18 år, mener et flertal af danskerne.
Ifølge en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Voxmeter har lavet for Blå Kors, mener 59 procent af de adspurgte, at det skal være helt forbudt for ungdomsuddannelser at sælge alkohol til unge under 18 år.

– Vi ved fra andre lande og undersøgelser, at jo ældre man er, før man får sin alkoholdebut, jo færre problemer får man med alkohol senere i livet.
Samtidig ved vi, at pris og tilgængelighed er nogle af de mest effektive tiltag i forhold til at nedbringe alkoholforbruget, siger Christian Bjerre, der er generalsekretær i Blå Kors Danmark.
– Alkohol er jo en væsentlig del af festkulturen på ungdomsuddannelserne, så et forbud skal selvfølgelig følges op af en god dialog omkring alkohol, hvor man involverer eleverne, hvis det skal have effekt, mener han.

Christian Bjerre håber, at den nye undersøgelse vil få politikerne til at arbejde mere aktivt for at forebygge alkoholmisbrug og overforbrug, siger han.
I Voxmeters undersøgelse deltog 1.015 repræsentativt udvalgte danskere. 59 % svarede altså ja på spørgsmålet, om det skal være forbudt for ungdomsuddannelserne at sælge alkohol til unge under 18 år, mens 36,8 sagde nej og 4,2 svarede ”ved ikke”.

Rektorer frygter indgreb

I en tidligere sundhedsundersøgelse (”Mellem broccoli og bajere”), foretaget af TrygFonden og MandagMorgen, blev der også sat fokus på ungdomsuddannelsernes alkoholsalg og alkoholkultur.
Anders Hede, der er forskningschef i TrygFonden, mener, at det skyldes konkurrencen mellem fx gymnasierne, at forbuddet mod alkoholsalg ikke allerede er indført. Det giver en selvforstærkende effekt, hvor ingen tør gribe ind, mener han.

– Noget af det, som nogle ungdomsuddannelser har markedsført sig på, har i praksis været, hvor voldsomme deres fester er. I dag er der sket det, at en del rektorer er blevet opmærksomme på, at det måske ikke er verdens bedste idé. De har før været bange for at gribe ind over for den kultur, fordi de har været bange for, hvad det ville gøre for deres ry. At det ville få eleverne til at søge et andet sted hen, siger Anders Hede.