Sangene kommer bare til mig

Salmekomponist og organist Jens Nielsen om at bryde igennem med musik, poesi og tro – gribe chancer og overvinde indadvendthed.

Jens Nielsen er komponist, sangskriver, musiker, arrangør, nodeskriver, foredragsholder…organisten i Brønderslev Kirke er en mild og aktiv skabende kunstner. Hans liv er musik med stort M.

Da Jens Nielsen var 19 år og færdig som elev på Løgumkloster Højskole, gav en inspirerende lærer ham 40 sangtekster, som han kunne sætte melodi til.

– På det tidspunkt havde jeg fået trang til at udtrykke noget, der indholdsmæssigt ikke var så letkøbt som mine egne tekster. Når man komponerer melodier til andres tekster, er man katalysator og lærer meget af arbejdet med indholdet, fortæller multimusiker Jens Nielsen.

Læreren, inspiratoren og vennen, der gav ham stakken med tekster – den nu 86-årige salmedigter og daværende højskolelærer Jens Rosendal – har han lige siden bevaret en tæt forbindelse til.

I 1989 udkom den første af deres fælles sange på plade. Deriblandt den dybe, men takket være melodien samtidig meget opløftende: ”Troen er ikke en klippe”, som er med i adskillige sangbøger.
Gennem årene er det siden blevet til mange flere smukke sange. For eksempel ”Vi tror, en kærlig Gud”, ”Som et solstrejf og klædt i ynde” og ”Når den store sol er slukket”.

Han har arbejdet sammen med mange kreative kapaciteter.

– Jeg har bl.a. været heldig at møde og samarbejde med gode forfattere som salmedigter Lars Busk Sørensen, forfatteren Ester Bock samt lærer og salmedigter Arne Andreasen…

– Arbejdsmæssigt har jeg skudt med spredehagl. Jeg har bare grebet de chancer, der kom, forklarer kunstneren.

Jens Nielsen er med både i Højskolesangbogen og i salmebogens tillæg.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Mine sange er blevet sunget i mange forskellige trossamfund – for eksempel af unge katolikker, adventister…

– Melodierne kommer til mig. Jeg skal bare sætte mig ned og koncentrere mig. Lade være med at tænke på noget andet. Så kan jeg sidde og spille lidt guitar og klaver eller synge undervejs, forklarer han.

Tillært udadvendt

Det er nemt at fatte sympati for komponisten og komme i godt humør, hvis man på computeren går ind på Utube for at lytte til ”Troen er ikke en klippe”. I en med hans egne ord lidt primitiv videooptagelse fra 2012 foretaget med hans mobilkamera ser man bl.a. nogle af hans dygtige musikere og er med ham på en køretur, hvor han synger Rosendals ord på den skønne og livsbekræftende melodi, han skabte i 1988.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jens Nielsen opfatter sig selv som et indadvendt menneske, som er tillært udadvendt! Den lydhøre musikpoet gør, hvad der skal til – for musikken.

– Det udadvendte er en knap, jeg tænder for, når der er brug for det i mit arbejde. Men det tapper min energi, hvis jeg skal stå for meget frem. Når jeg ikke er på arbejdsmæssigt, kan jeg sagtens være den, der kun siger én sætning, når jeg er ude blandt mange mennesker. For jeg kan egentlig bedst li´ bare at være på tomands- eller tremandshånd, forklarer Jens Nielsen.

Den multimusiske mand er flittig og udvikler konstant sine evner.

I maj 2018 fuldførte han organistuddannelsen på Vestervig Kirkemusikskole. For der var noget rent teknisk – noget med fødderne, som han kunne lære at gøre bedre, når han sad ved orglet, lyder forklaringen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han har været organist/kirkemusiker i Brønderslev Kirke siden 2015.

For børn og unge voksne

Omkring 220 salmer har han hidtil været involveret i.

I 30 år har han komponeret kirkelige børne-og ungdomssange. For nylig udgav han en cd: ”En kærlig gud”, hvor han sammen med andre solister og kor synger ti af sine børnesalmer. Han vil dog ikke udelukke, at sangene også er for voksne.

– For hvem er det, en sang henvender sig til? Jeg troede, det var til de unge, men det med alder betyder jo ikke noget, når man rammer. Når dét rammer. Og dem man skriver til, bliver også ældre, pointerer han.

Jens Nielsen fornemmer en stigende interesse for sang og musik efter en lang periode, hvor fællessang har været dømt lidt ude i skolerne.

– Det er ved at ændre sig. I dag vil børn gerne synge. På mange skoler har man genindført morgensang, siger musikeren, der er dirigent for to kor i kirken – et aspirantkor for elever fra 4.-6. klasse og pigekoret.

Desuden har han et voksenkor i Bindslev – et folkekor, som mest optræder rundt om i kirker.

Læste noder som 5-årig

Som 13-årig spillede Jens Nielsen første gang i en kirke – i Nørre Tranders ved Ålborg, hvor han er vokset op.

– Min far, som var med i Indre Mission, havde et stort kor i Ålborg, og der var masser af musik i min barndom. Jeg lærte noder som 5-årig, gik til blokfløjte og violin – og lærte også tidligt at spille klaver og guitar efter gehør, fortæller Jens Nielsen, der begyndte at skrive melodier som 12-årig.

I gymnasieårene gik han i gang med at skrive musik til andres tekster. Det var bl.a. digtsamlinger med kirkeligt indhold, som inspirerede ham.

– Dengang skrev jeg aldrig mine melodier ned med det samme. For jeg tænkte, at hvis de var gode nok, så ville jeg kunne huske dem dagen efter, fortæller han.

I 1985 kom hans melodi til sangen Lysalternativet, tekstforfattet af Sprint, som den første med i en sangbog, udgivet af Luthersk Missions Ungdom.

Jens Nielsen har altid haft en stor berøringsflade – også med mennesker med forskellige former for kristen tro. Ikke mindst gennem det tværkirkelige arrangement Danske Kirkedage. Han har også fra barnsben af været aktiv i børne- og ungdomsorganisationen FDF, der bygger på et kristent livssyn.

– Musikken, som jo er tæt forbundet med at udtrykke følelser af forskellig art – og både sorg og glæde – har altid fyldt meget. Jeg var kirkekorsanger i mange år. Det blev jeg som 16-årig, da stemmen var gået i overgang. Jeg sang baryton. Det var der meget glæde i, synes han.