Øjenvidneberetninger afslører rædslerne under Krystalnatten

Jødiske forretninger blev smadret under Krystalnatten i 1938.

Den skotske Kirke har udgivet et dokument med øjenvidneberetninger om nazisternes frygtelige angreb mod jøder den 9.-10. nov. 1938, dvs. for 80 år siden, skriver Christian Today.

Dokumentet indeholder øjenvidneskildringer af den vold, som ramte jøder, jødiske hjem, forretninger, hospitaler, skoler og synagoger især i Tyskland og Østrig. Det maskinskrevne dokument, som blev fundet i den skotske kirkes arkiv i Edinburgh, blev skrevet inden for to måneder efter Krystalnatten.

Materialet blev samlet af pastor Donald William Mackay, der gjorde tjeneste som præst i den skotske internationale kirke i Rotterdam fra 1934-1940.

Dokumentet afslører de frygtelige rædsler, som ramte de jødiske samfund under Krystalnatten. Alligevel står der i forordet: ”Hvad der virkelig skete er langt værre en noget af det, der beskrives på disse sider”.

– Det er som en hilsen fra 1938 med en påmindelse til os om at stå på de forfulgtes side og forsøge at dele Kristi radikale kærlighed med alle, siger pastor Ian Alexander fra World Mission Council of the Church of Scotland.

Pastor Donald William Mackay, der var præst i den skotske internationale kirke i Rotterdam fra 1934-1940, indsamlede øjenvidneskildringer fra Krystalnatten.
Krystalnattens øjenvidner

Tyske embedsmænd hævdede, at Krystalnatten var en gengældelsesaktion efter mordet på den tyske diplomat Ernst vom Rath. Han var blevet dræbt af en polsk teenager i Paris få dage tidligere. Men Krystalnattens rædsler blev i virkeligheden anstiftet af nazi-ledere fra grupper som SA og Hitlerjugend.
En jødisk forretningsmand fra Berlin, som det lykkedes at undslippe, fortæller:

”Jeg vågnede pludselig klokken 3. Der er en jødisk forretning i huset, både udstillingsvinduerne og varerne blev ødelagt. Jeg hørte også brag fra forretningsvinduer i området. En time senere endnu et angreb – igen en bomberegn af sten mod resterne af vinduesglasset og varerne. Omkring klokken 6 kom en tredje bande for at afslutte ødelæggelserne…Efter alle disse observationer, kunne jeg ikke være i tvivl om, at aktionen var omhyggeligt planlagt og udført af SA, SS og Hitlerjugend.”

Andre fortæller om vold mod ældre og syge, som blandt andet blev tvunget til at drikke op til en liter amerikansk olie og stå ret udenfor i kulden i 10-12 timer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nazisterne – ikke en pøbel – stod bag

En skandinavisk kristen læge fortæller, hvad han så i Berlin:

”Mens jeg kørte i bil gennem Fasanenstrasse, blev en jøde pludselig angrebet af en bande unge og gennembanket på få minutter. En tilskuer, som viste tegn på vrede, blev også angrebet. Det synes relevant at bemærke, at dette blev udført ikke bare af den almindelige pøbel, men af mænd med badges fra nazi-partiet.”

En hollandsk kristen, som besøgte München under pogromerne, fortæller om angreb på jødiske virksomheder:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Jeg var tilfældigvis sammen med to forretningsfolk, som havde fået ordre om ”tvungen arianisering” af deres forretninger…En forretningsmand fra samme hus, som nægtede at underskrive det pågældende dokument, blev slået ned med en stav for øjnene af mig.”

En rapport fra Østrig fortæller om ødelæggelse af omkring 60 synagoger. Også rituelt inventar som fx bønnebøger blev brændt i Wien under pøbelens vilde jubel, og ”mange jøder i rituelle klæder blev jagtet gennem byens gader”.

Politiet og nazisterne arresterede alle jødiske mænd mellem 18 og 60. Et øjenvidne vurderer, at 30.000 blev arresteret alene i Wien, hvorefter de blandt andet blev tvunget til at ydmyge hinanden med slag og smøre hestemøg i hinandens ansigter, skriver pastor Donald MacKay.