Trumps hjælp gjorde omvendte muslimer synlige

Efter frigivelsen og hjemkomsten til USA besøgte Andrew Brunson præsidenten i Det Hvide Hus og bad for ham. Foto: Fox News.

Solen titter frem i Istanbul, hvor jeg mødes med nogle af Dansk Europamissions lokale kontakter, som vi af sikkerhedshensyn ikke nævner navnene på her. Der bliver også tid til at tale om eftervirkningerne af Andrew Brunsons dramatiske løsladelse under stor international mediebevågenhed i oktober sidste år.

Før der gik storpolitik i Tyrkiets fængsling af den kristne præst, Andrew Brunson, var mange danskere gennem Dansk Europamission begyndt at sende breve til det tyrkiske indenrigsministerium med appel om løsladelse, ligesom mange bad for ham.

Har sagen gavnet kirken?
– Til trods for negativ omtale af kristne i forbindelse med sagen, har Brunsonsagen gavnet kirken, svarer kontakterne. ”Eksempelvis lavede en tyrkisk tv-station en dokumentar, som fortalte hvad Andrew Brunson troede på. Sobert og positivt vinklet fortalte udsendelsen om den kristne tro.

Desuden har Brunson aldrig udtalt sig negativt om Tyrkiet, men altid sagt at han elsker tyrkerne og landet, og på den måde har han været en god repræsentant for den kristne tro.”

Trumps ultimative krav gav vel ikke Tyrkiets præsident Erdogan mulighed for at redde ansigt, hvilket er vigtigt i en ære-skam-kultur?
– I Tyrkiet og i resten af Mellemøsten er det vigtigste ikke at tabe ære. Derfor tøvede Erdogan flere måneder med at løslade Brunson, trods de amerikanske sanktioner, som gjorde ondt på den tyrkiske økonomi.

– Hvis du vil have noget gennemført i Mellemøsten, skal din modpart have mulighed for at vinde noget, og alle parter skal have en bid af æren. Nogle missionærer forstår dette og oplever gode muligheder for deres arbejde, fordi de er gode til at ære myndighederne.

– Efter Brunsonsagen har nogle tyrkiske kristne sagt, at de tyrkiske myndigheder måske straffer kirken, fordi landet tabte kampen om Brunson til USA. Tyrkiet havde ønsket en fangeudveksling, hvor USA løslod Fetullah Gülen, som regeringen mener stod bag det mislykkede kupforsøg i 2016.

– 20 amerikanske missionærer, som har boet i Tyrkiet i flere år, er for nylig blevet nægtet indrejse i landet efter hjemmeophold. Indrejseforbuddet kan tolkes som en straf, da missionærerne netop er amerikanere. De regeringsvenlige medier har ikke nævnt indrejseforbuddene, så de skal måske opfattes som gengældelse i forhold til Brunsonsagen, da sagerne ellers kunne bruges til offentligt at genoprette den ære, regeringen tabte overfor USA.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Har Brunsonsagen fremmet interessen for kristendommen?
– Medieomtale, positiv såvel som negativ, viser befolkningen, at der findes kristne etniske tyrkere. Omtalen af drabene i Malatya i 2007 på tre kristne åbnede manges øjne for, at det er muligt at være tyrker og kristen, så tyrkisk identitet ikke kun er knyttet til islam. Mange tyrkere tog afstand fra de bestialske drab og undrede sig, da en af enkerne stod frem på nationalt tv og tilgav bødlerne. Det bidrog til at nedbryde megen skepsis i befolkningen over for kristne.
Også medieomtalen af Brunson og tyrkiske kristne har bidraget til at øge kendskabet til konvertitkirken i landet.