Ægteskab som venskab

At venskab er en vigtig del er ægteskabet understreges på smukkeste vis i ny dansk bog.

Synspunktet er ikke nyt. Allerede overlæge Kirsten Auken, der var en vigtig skikkelse i efterkrigstidens seksualpolitik, definerede det gode ægteskabs nærmere bestanddele til at bestå af 2 dele venskab, 1 del troskab og 1 del sex.

Og sidste år omtalte skuespilleren Søren Pilmark sin hustru som sin bedste ven – ligesom han fremdrog den italienske læge og sociolog, Francesco Alberoni og dennes bog om venskab; det er lidt med forelskede par, som det er med gode venskaber, skriver Alberoni.

Men nu er der kommet en decideret, dansk-skreven bog om emnet, og den er nok værd at tage med hjem til natbordslæsning og større forståelse af, hvad det er, der rører sig i os. En både velskrevet og letlæst gennemgang af de mange fælles berøringsflader mellem ægteskab, venskab og fællesskab.

En gave og en opgave

Forfatterne citerer fra en rigdom af historier fra det virkelige liv; tilsammen udvirker de den tanke og erfaring, at venskab både er en gave og en opgave, i sin højeste, reneste form eksemplificeret i ægteskabet.

Venskabet er sjælefællernes arbejdsplads, hvor man – med Kierkegaards ord – søger at føre den anden et bestemt sted hen og er bevidst om ”at finde ham der, hvor han er og begynde der”.

Kierkegaard kalder det ”hemmeligheden i al hjælperkunst. Den, der ikke kan det, han er selv en indbildning, når han mener at kunne hjælpe en anden”.

Sognepræst Frederik Berggren Smidt og hustru terapeut Lise Berggren Smidt har sammen skrevet bogen ”Ægteskabet – et enestående venskab”.
Også til højtlæsning og krise

Jeg blev rigtig glad for denne milde, venlige, kærligheds-stemte, empatisk-sindede bog.

Forfatterne foreslår selv, at bogen kan bruges af par til højtlæsning og en efterfølgende snak.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Også kriseramte par vil kunne have glæde af bogen – til at minde sig om, hvor man er gået vild af venskabet, og hvad der evt. kan gøres for at vinde det tabte tilbage.

Lise og Frederik Berggren Smidt: ”Ægteskabet – et enestående venskab.”
128 sider. Indb. 150 kr.
Fokal / Forlagsgruppen Lohse