Kristne kan påvirke Hong Kongs fremtid

Det er ikke tilfældigt, at kristne er gået forrest i protesterne mod Beijing.

Disse teologiske studenter ved Lutheran Theological Seminary i Hong Kong har ligesom andre kristne allerede indflydelse på udviklingen. Foto: Oddbjørg Aasen Bjørdal.

Mens protesterne mod Beijing runger i Hong Kongs gader, tror flere, at enklavens fremtid kan påvirkes stærkt af de kristne.

En af dem er Dr. Simon Chow. Han er rektor for Lutheran Theological Seminary (LTS) i Hong Kong og følger nøje både den religiøse og politiske udvikling i regionen. Han har dels overblikket over det kristne arbejde i Hong Kong, dels et vidt netværk af kontakter med kristne i fastlands-Kina.

– Hong Kong er ved at blive sekulariseret, men vore studenter er de nye missionærer, siger Dr. Simon Chow, som er rektor for Lutheran Theological Seminary i Hong Kong. Foto: Oddbjørg Aasen Bjørdal.
Kina ønsker kontrol

Dr. Chow siger, at kirkerne i Hong Kong er splittet i synet på demonstrationerne, som har præget området i flere måneder.

– Nogle kirker støtter demonstranterne. Andre ta’r afstand fra dem eller undlader at engagere sig. Selv mener jeg, det er vanskeligt at få overblik og danne sig et klart billede. Men demonstrationerne har gjort stærkt indtryk på menighederne, siger Simon Chow.

Tidligere i år offentliggjorde seks religiøse ledere i Hong Kong et opråb, hvor de opfordrer politikerne til at vise selvdisciplin i tjenesten.

I hilsenen til ledelsen i Beijing hedder det:

– Vi ønsker, at alle etniske grupper skal leve i harmoni med hverandre, og at religionerne udvikler samhørighed og praktiserer humanisme.

De seks lederne repræsenterer både buddhister, muslimer, taoister, konfusianere, katolikker og protestantiske kirker i Hong Kong.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Kristen indflydelse

– Kina har ikke noget ønske om at gøre Hong Kong kommunistisk. De ønsker, at tingene er under kontrol. Samtidig vil de gi’ Hong Kong så meget frihed som muligt, mener Simon Chow.

Han understreger, at selv om Kina stadig er kommunistisk, er Hong Kong noget andet. Og de kristne har en rolle at spille.

– Kristne har stærk indflydelse på den politiske udvikling i Hong Kong, og mange af dem, som udvikler politik her, har læst ved katolske eller protestantiske skoler. De er selv kristne. De kender de kristne værdier og er under påvirkning af kristne venner, siger LTS’ rektor.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Hong Kong sekulariseres

Dr. Chow har en svensk-finsk kone og er i stadig kontakt med skandinaviske og andre europæiske kristne og vestlige teologiske miljøer.

Hans seminarium fik i sin tid en grund på højen To Fung Shan i Hong Kong af den norske organisation Areopagos (tidligere Den nordiske kristne buddhistmisjon).

Når det gælder Hong Kongs åndelige udvikling, ser Chow flere lighedstræk med vestlige lande.

– Hong Kong bliver mere og mere sekulariseret. Vi må spørge os selv, hvad der sker med vores teologiske uddannelse, reflekterer Dr. Chow overfor Kristelig Pressekontor.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Situationen i kirken er altid relateret til den teologiske uddannelse. Hvordan den er, har betydning for hvilken slags præster, vi får. Og præsterne har betydning for hvilken slags menigheder, vi får. Det er en kædereaktion. Jeg prøver at understrege dette overfor vore lærere, og jeg fortæller dem, hvilken vigtig rolle de har.

De nye missionærer

De 350 studenter ved LTS-seminariet kommer fra hele Sydøst-Asien, Hong Kong og fastlands-Kina. Dr. Chow mener, at de kan spille en vigtig rolle i mission i en tid, hvor mange traditionelle vestlige missionsorganisationer udsender stadig færre missionærer.

– Jeg mener, at vore studenter er de nye missionærer. De kan sproget, de kender kulturen og de kender menneskene, siger LTS-rektoren.

Fremtidens ledere

– De vestlige missionærer skulle have to års sprogoplæring. Derefter kom nogle krævende år, hvor de skulle bruge sproget i det daglige arbejde, blive kendt med folket, kulturen og samfundet, siger Dr. Chow. Han peger på, at det kan tage 5-6 år, før man er fortrolig med sprog og kultur og kan kommunikere godt.

– Vore studenter driver buddhistmission på en ny måde. I mange år kom buddhistmunke her til Hong Kong og det kristne pilgrimscenter Tao Fong Shan, som Areopagos driver, for at tale sammen om religiøse spørgsmål og kristne temaer. Sådan er det ikke længere, siger Simon Chow.

Han tilføjer, at hans studenter rejser hjem og får ledende stillinger i deres respektive hjemlandes kirker. Nogle bliver lærere på bibelskoler og teologiske skoler, mens andre bliver præster, diakoner eller evangelister.