Foreslår at åbne kirker gradvist

Ellers vænnes kirkegængerne fra at gå i kirke.

Menighedsrådsformand Mogens Mogensen foran Tyrstrup Kirke i Christiansfeld foreslog sammen med andre, at kirkerne åbnede til påske.

– Jeg vil foreslå, at vi hen over de næste uger og måneder får en gradvis åbning af kirkerne, hvor kirkerne først åbnes for andagtssøgende nogle timer hver dag, og at der så gives tilladelse til friluftsgudstjenester.

Det foreslår menighedsrådsformand Mogens Mogensen, som før påske foreslog kirkeministeren at åbne kirkerne.

– Dernæst kunne der åbnes op for gudstjenester med samme antal deltagere som til begravelser, inden vi igen – sikkert først om mange måneder – vender tilbage til situationen før coronakrisen.

Alt sammen skal naturligvis ske med overholdelse af de sundhedsmæssige forskrifter.
Enhver åbning af dele af samfundet – om det er skoler, plantecentre eller frisørsaloner – indebærer en forøgelse af smittetrykket. Der vil altid være tale om en prioritering, og i den prioritering synes jeg, at også kirken skal indgå.

– Du har tidligere sendt en opfordring til kirkeministeren. Hun var positiv, men biskopperne syntes åbenbart ikke om idéen. Er det kirkernes egen skyld, at de ikke må åbne?

– Da forslaget om at åbne kirker for påskedagsgudstjenester med begrænset deltagerantal kom op, var argumentet fra mange præster bl.a., at kirkerne ikke skulle åbnes for gudstjenester, før kirkerne kunne lukke dørene op for alle uden begrænsninger.

Hvis man fastholdler dette argument, så kan det komme til at betyde, at vi ikke kan samles til gudstjenester i vore kirker før om mange måneder.

Men jeg tror, at holdningen blandt kirkelige meningsdannere og beslutningstagere heldigvis i dag er ved at være sådan, at vi må acceptere, at kirkerne åbnes op gradvist – med overholdelse af de sundhedsmæssige forskrifter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Risikerer kirkerne ikke, at mange kirkegængere vænner sig til ikke at gå i kirke om søndagen?

– Kirkegang er for mange mennesker en vane – og for mig at se en meget god vane.

Får vi ikke mulighed for at gå til gudstjeneste i et halvt eller et helt år, ja, så er der en risiko for, at vi kommer til at vænne nogle mennesker af med at gå i kirke, og det ville være meget trist, siger Mogens Mogensen, der har arbejdet som konsulent for flere folkekirkelige organisationer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han har bl.a været generalsekretær for Mission Afrika.

Læs også:

Sander kirken til under Coronaen?

Oase-formand: Kirkerne er jo kun fysisk lukkede


Artiklen fortsætter efter annoncen: