Bøddel med 12.000 liv på samvittigheden fandt Jesus

Den nylig aføde Pol Pot-bøddel Kaing Guek Eav alias ”Duch” nåede at angre sine ugerninger.

I fængslet Tuol Sleng med kodenavnet S-21 døde mindst 17.000 personer af tortur, henrettelse, sult eller udmattelse under Khmer Rouge regimet i 1975-1979.

Kommandant Duch, der blev dømt for drab på mindst 12.272 fanger i Cambodja, døde i forrige uge. Han huskes som den eneste Khmer Rouge-leder, der mødte Jesus, angrede sine forbrydelser og bad om tilgivelse, skriver Asia News.

Kaing Guek Eav, alias Duch, blev kristen sidst i 1990’erne. Under Khmer Rouge-regimet i 1970’erne var han leder af det hemmelige politi og fængslet Tuol Sleng, hvor mindst 17.000 mistede livet. I 2012 blev han af en international FN-domstol idømt fængsel på livstid for forbrydelser mod menneskeheden.
Den 77-årige Kaing Guek Eav døde på et sygehus i Phnom Penh forrige tirsdag.

Khmer-tiden

Fra 1975 til 1979 var den maoistiske organisation Røde Khmer under ledelse af Pol Pot skyld i, at omkring 2 millioner – eller hver fjerde cambodianer – døde. Mange blev dræbt af soldater, mens andre døde af sult eller udmattelse.

Under regimet blev både soldater, oppositionsledere, intellektuelle og andre borgere tvunget til at forlade byerne for at arbejde i rismarkerne for at skabet et nyt kommunistisk samfund. Disse rismarker blev kendt som ”killing fields”, hvor et regulært folkemord fandt sted. Byernes indbyggere, både tjenestemænd, politibetjente, officerer, intellektuelle og troende blev systematisk henrettet.

Mange af de skyldige er aldrig kommet for retten. Og de få, som har været for retten, har enten benægtet eller undskyldt deres andel i grusomhederne. Den eneste undtagelse er den nu afdøde kommandant Duch.

Kaing Guek Eav alias Kommandant Duch var leder af S-21 og Røde Khmers hemmelige politi. Han blev anklaget for forbrydelser mod menneskeheden og drab på mindst 12.272 fanger i S-21 og indrømmede sin skyld under en retssag i 2009.

Fra idealist til bøddel

Duch tilstod og bad om tilgivelse under retssagen i 2009. Han var nemlig blevet kristen og valgte som discipel af Jesus at modtage straffen for sine ugerninger.
Ifølge retsdokumenterne har den anklagede ret til ikke at vidne mod sig selv. Men det gjorde Duch. ”Den tiltalte var klar over denne ret, men valgte alligevel at svare på spørgsmål under retssagen og bekræftede mange af de påstande, som var omfattet af tiltalen,” skrev dommerne i protokollen.

Duch var som ung og idealistisk lærer blevet fascineret af ”Maos lille røde”. Han sluttede sig derfor i 1967 til den illegale Røde Khmer-bevægelse. Efter et traumatisk fængselsophold opsøgte han i 1970 guerillaen nær grænsen mod Thailand, hvor han blev leder for fangeafdelingen.
Da Røde Khmer indtog Phnom Penh, blev han forfremmet til sikkerhedschef og kommandant for torturcenteret Tuol Sleng (S-21), en tidligere skole. Her blev mindst 17.000 mennesker tortureret, dræbt og derpå dumpet på Cambodias ”dødsmarker”, skriver leder i Åpne Dører Ole Petter Erlandsen i Dagen.no.

På flugt efter 1979

Da vietnameserne invaderede i 1979, flygtede Duch, før han nåede at fjerne det afslørende fængselsarkiv. Her lå lister med Duchs håndskrift, som påbød de underordnede at ”knuse” otte teenagere og ni børn ”i småstykker”. En anden liste med 20 kvindenavne havde tilføjelserne ”afhøres”, ”henrettes” og ”medicinske eksperimenter” ud for hver af navnene.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Efter sin flugt fra Phnom Penh blev Duch degraderet, fordi han har efterladt beviser. Han tog derfor dæknavnet Hang Pin, købte et jordstykke og begyndte at arbejde som lærer.
I 1995 måtte han igen flygte, efter at ukendte gerningsmænd – sandsynligvis Pol Pot-tilhængere – havde overfaldet og dræbt hans kone og såret ham selv. Under flugten mødte han en protestantisk præst, Cristopher LaPel, som inviterede ham til kristne gudstjenester. Kort tid senere ønskede Duch at blive døbt.

Nick Dunlops bog om Duch med titlen ”Chefbøddel for Pol Pot” (Lohse), er desværre udsolgt fra forlaget.

Forvandlet Duch

”Han blev totalt forvandlet. Han vendte sig fra had til kærlighed. Han fortalte, at han aldrig havde oplevet kærlighed under opvæksten. Så han vendte sig til Kristus, og kærlighed fyldte hans hjerte”. Kort efter begyndte ”Hang Pin” at forkynde evangeliet på sin hjemegn, og han startede en menighed sammen med fjorten af familierne i landsbyen.

I 1998 bliver Hang Pin genkendt og vælger at flygte. Året efter bliver han igen genkendt, denne gang af den irske fotojournalist Nic Dunlop, som får lov til at lave et interview med ham.
Duch forstod nu, at løbet var kørt: ”Det er Guds vilje, at I er kommet,” siger han til journalisten. ”Jeg har gjort frygtelige ting. Nu er det på tide at tage ansvar.” Få dage senere rejser han til Phnom Penh og melder sig til myndighederne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dømt – men i frihed

Efter ti år i fængsel kom Duchs sag for FN-domstolen. Hans uforbeholdne tilståelse blev sammen med vidnesbyrd fra pastor LaPel blev udsendt til hele Cambodia. I første omgang lød straffen på 35 års fængsel, senere blev den ændret til livsvarigt fængsel.

”Jeg bliver i fængsel, men jeg har frihed,” erklærede Duch. Den tidligere bøddel nåede at slide to bibler op under sit fængselsophold. Han erkendte, at han havde fået en retfærdig dom og beklagede sig aldrig. Men samtidig vidste han, at han var blevet frikendt ved den himmelske domstol, skriver Ole Petter Erlandsen.

Cambodias statsminister har selv en fortid i Khmer Rouge, og landet har endnu ikke taget et reelt opgør med sin blodige fortid. Diktatoren Pol Pot, som døde i 1998, indrømmede aldrig sin skyld. Af de fem Røde Khmerer, som er blevet dømt indtil nu, har kun Duch indrømmet sin skyld.
Men i den lille, hurtigt voksende kirke i Cambodia oplever man en øget interesse for evangeliet, og mange af de tidligere oprørere vælger at blive kristne.

”Vi lyser fred over broder Kaing Guek Eavs Duchs minde,” slutter artiklen i Dagen.no.


Artiklen fortsætter efter annoncen: