Vil du bede om, at jeg får mere overskud?

– Min mand døde pludseligt for et år siden. Jeg mangler energi og lider af en svækkelse af musklerne. Jeg vil gerne bede om forbøn, skriver En svag kvinde.

Kære Orla Lindskov

Jeg og min mand har i mange år været trofaste læsere af Udfordringen og også været trofaste læsere af din Brevkasse.

Jeg er en kvinde først i halvfjerdserne, og jeg bor alene i egen bolig. Jeg mistede min mand for et år siden. Han døde pludseligt af hjertestop.

Han havde i mange år lidt af for højt blodtryk. Men ellers var han sund og rask og meget livlig og humoristisk. Så savnet af ham er meget stort hos mig.

Og nu er jeg selv svag og sengeliggende det meste af tiden. Jeg lider af en form for svækkelse i mine muskler, især i mine ben. Det bliver værre og værre og generer mig meget. Men jeg er heldigvis selv i stand til at gå ud og handle. Hvis blot jeg tager det med ro.

Jeg holder også selv mit hjem pænt og rent. Dog har jeg fået bevilget minimal hjemmehjælp, da jeg på grund af min svaghed døjer med at bøje mig ned og rette mig op igen.

Kommunen har sendt mig til optræning. Det skyldes min læge. Han mener, at min muskelsvaghed nok ikke er en egentlig sygdom. Men mere skyldes min livsstil. Det var nemlig sådan, at min mand og jeg gik mange ture sammen og holdt os fysisk i gang.

Men efter at han er død, har jeg mistet al min energi og mit overskud. Og jeg orker næsten ikke at gå ud alene. Glæden ved det hele er væk.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg har tre børn og syv børnebørn. Vi er en troende familie med stor omsorg for hinanden.
For mit eget vedkommende er den skønneste tid på dagen timen om morgenen, lige efter jeg er vågnet. Der har jeg nemlig min morgenandagt. Det er før jeg får min morgenkaffe. Jeg har et par gange taget min morgenkaffe før min morgenandagt. Men det holdt jeg op med. Kaffen smagte helt forkert.

Hvad er forbøn?

Orla Lindskov, din Brevkasse handler meget om forbøn. Om mennesker, der beder dig om forbøn. Mest om forbøn for sygdom.

Jeg kunne vel ikke få dig til at bede for mig og til at sende mig en såkaldt salvedug.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg har aldrig før bedt nogen om forbøn. Jeg forstår heller ikke rigtigt, hvad forbøn går ud på.
Om morgenen beder jeg som sagt min egen personlige bøn. Det gjorde min mand og jeg også hver morgen. Men vi gjorde det hver for sig i stilhed i hver sin stol.

Om morgenen tænker jeg meget på mine børn og børnebørn. Jeg sender mange tanker opefter om dem. Dog vil jeg ikke som sådan kalde det forbøn.

Jeg har nok gået meget i mine egne tanker og helt ubevidst tænkt, at forbøn var noget professionelt. Noget som teologisk uddannede foretog for almindelige mennesker og for almindelige kristne som mig.

Jeg er glad for, at jeg nu har fået mulighed for gennem Udfordringen at bede dig om forbøn.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg vil nemlig så gerne få nogle flere kræfter og mere overskud til mine børn og børnebørn. Både fysisk og psykisk overskud. Overskud til at besøge dem og gå rundt med dem.

Jeg har også en storesøster, som er fem år ældre end mig. Hende vil jeg så gerne besøge og lave mad til.

På forhånd tak for forbøn.

Venlig hilsen fra En svag kvinde.

Jeg vil bede for dig – det gør Jesus også

Kære svage kvinde

Du skriver, at du ikke rigtigt forstår, hvad forbøn går ud på.

Da skal du vide, at du ikke er den eneste, der har henvendt sig for at høre mere om forbøn og om baggrunden for forbøn.

At bede for sig selv er nok naturligt for de fleste kristne. Men mere usikker er man med forbøn.
Jeg selv er glad for at vide, at der er nogle, der beder for mig. Men jeg synes også, det er godt at kunne bede for andre og derved overgive dem til Guds omsorg.

Derfor forstår jeg godt, at forbøn har så stor en plads i Bibelen.

Paulus bad om forbøn

Når jeg tænker på Paulus, så tænker jeg på, hvor ivrig han opfordrer sine venner rundt om i de forskellige menigheder til at bede for sig:

Fx skriver han, at de skal bede om, at de må tage godt imod ham i Jerusalem, når han kommer med den store indsamlings-gave.

De skal også bede om, at der må komme noget godt og velsignet ud af hans fangenskab i Rom.
De skal endvidere bede om, at Guds ord må have fremgang, og at han ikke bare må blive frigivet; men at han også må få mulighed for at vidne om Jesus.

Læg også mærke til, at Paulus igen og igen fortæller, hvordan han altid husker menighederne i sine bønner. Han beder om, at de må vokse og blive fuldkomne i Jesus Kristus.

– Det er naturligt for kristne at bede for sig selv. Men mange beder også for andre, og det er meget nødvendigt. Du beder for dine bønr og børnebørn, når du ”sender tanker opefter for dem. Det er også forbøn

Jesus beder for dig

Jeg vil bede for dig og sende dig en salvedug. Jeg vil bede for dig ud fra dit ønske om at genvinde dine kræfter og blive stærk igen.

Og med hensyn til de mange tanker, du ”sender opefter” for dine børn og børnebørn:
Disse tanker vil jeg sandelig også kalde forbøn. Det er din form for forbøn. Forbøn kan komme til udtryk på mange måder.

Forbøn sker ikke efter et bestemt skema.

Jeg vil som sagt bede for dig. Men husk: – endnu én beder for dig. Og det er den største forbeder af alle, nemlig Jesus.

Paulus og Johannes og Hebræerbrevets forfatter taler om Jesu bøn for os i Himlen.

Du beder selv for andre

Så hvis du siger, at du aldrig har bedt nogen om forbøn, så er der alligevel én, der altid beder for dig.

Du er ikke glemt. Jesus beder for os alle hjemme i Himlen.

Altså, fortsæt endelig med ”tankerne du sender opefter” for dine børn og børnebørn.
Og udvid måske endda også ”tankerne du sender opefter” til at omfatte venner, bekendte og naboer.

Med venlig hilsen
Orla Lindskov.