Blå Kors udvider indsatsen for hjemløse i København

Caféen Grace Kbh har fået bevilget 1,2 mio. kroner til hjemløsearbejdet fra Socialministeriet.

Grace Kbh lægger vægt på hyggelige og rolige omgivelser. Det har man fx. fundet i et nedlukket spillested på Stengade. Foto: Mit Nørrebro

En ny bevilling fra socialministeriet har gjort det muligt at øge åbningstiden, åbne et sted mere og yde bedre hjælp og vejledning til de hjemløse.

Blå Kors’ arbejde blandt hjemløse i København har i mange år været centreret omkring morgencaféen Grace Kbh på Nørrebro, som i vintermånederne også driver et nødherberg.

”Hjemløse og andre udsatte har akut brug for vaccinationer og isolationspladser for at undgå, at COVID spreder sig yderligere,” skrev Blå Kors, Kirkens Korshær og KFUM’s Sociale Arbejde i et fælles opråb til politikerne i januar. Foto: Blå Kors

Mere end mad og over-natning

For Sofie Weinreich Engell, der er leder af Grace Kbh, er det vigtigt, at arbejdet ikke bare handler om mad og overnatning. Det handler i lige så høj grad om at hjælpe med at finde arbejde og bolig og få ro på livet.

Men det er ikke altid let. Især fordi Grace Kbh i år er blevet nødt til at flytte i nye og mindre lokaler.

”Det har været et problem, at vi simpelthen ikke havde plads nok. Så vi måtte stå ude på gaden og dele mad ud hele aftenen, og havde slet ikke tid og ro til at hjælpe med at lave CV, og hvad vi ellers plejer. Det handlede bare om overlevelse, kan man sige,” siger Sofie Weinreich Engell.

Ny aftencafé

Men det betød nye muligheder for arbejdet, da Grace Kbh fik bevilget 1,2 mio. kr. fra socialministeriet til arbejdet med hjemløse i København.

”Det betyder, at vi har kunnet leje os ind i et nedlukket spillested på Stengade og samtidig har kunnet ansætte flere medarbejdere, så vi kan holde åbent der hver aften fra 18-21.

Det har givet enormt meget ro, så vi igen kan hjælpe med de ting, som vi gerne vil,” fortæller Sofie.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På Stengade bliver de hjemløse tilbudt aftensmad, kaffe, the og tøj efter behov.

Bred vifte af tilbud

Grace Kbh’s arbejde spænder efterhånden over en bred vifte af tilbud.

På Griffenfeldsgade er der aftencafé syv dage om fra kl. 19-21. Der er også et nødherberg med 10 sengepladser fra kl. 21-7. I weekenderne er der desuden morgencafé fra kl. 7-11.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nu kan man også holde åbent i aftencaféen på Stengade alle ugens dage fra kl. 18-21, og hver tirsdag formiddag låner Grace Kbh Sjællandsgadebadet, så de hjemløse kan få et bad.

Grace Kbh har også 16 pladser på et hostel, hvor der er tilknyttet socialrådgivere, som blandt andet hjælper de hjemløse med jobsøgning og med at finde en bolig.

Udover de to caféer og hostelpladserne cykler frivillige og ansatte fra Grace Kbh tre dage om ugen ud på gaden med varm mad, kaffe og the.

”Det gør vi for at fortælle om, hvilke tilbud, der er i byen og for at skabe nogle relationer, så vi forhåbentlig kan få lov at hjælpe,” forklarer Sofie.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Svært at finde frivillige

Coronapandemien har gjort det sværere end normalt at finde frivillige. Alligevel er der ikke mangel på frivillige.

”Hver gang restriktionerne strammes, er det sværere for os at finde frivillige. Men fordi vi nu har fordelt os ud på nogle mindre tilbud, og fordi vi har fået mulighed for at ansætte flere, end vi plejer, har vi faktisk frivillige nok lige i øjeblikket,” forklarer Sofie Weinreich Engell.

Grace Kbh har normalt i alt 60-80 besøg fordelt på de forskellige tilbud hver dag.

Grace Kbh

Grace Kbh driver en morgencafé for hjemløse hele året og et nødherberg i vintermånederne.
I øjeblikket har Grace Kbh udvidet arbejdet med aftencafé på Stengade og Griffenfeldsgade på Nørrebro.

Grace Kbh drives af Blå Kors Danmark.

Blå Kors Danmark er en social hjælpeorganisation, der hjælper socialt udsatte børn, unge og voksne i Danmark.