Konspirations- teorier fører os let på afveje

Af Henri Nissen, Ansvarshavende redaktør

Fem pinseledere fra de nordiske lande har på et fælles møde besluttet at udtale sig imod konspirations-teorier. Og det er der god grund til.

Vi modtager sikkert alle nogle facebook-opslag og sms-beskeder med påstande om konspirationer. Det meste af det bygger på frygt og bekymring.

Det betyder ikke, at der ikke kan findes sammensværgelser (konspirationer), hvor nogle har skumle planer. Der har altid været nogen, som ønskede at overtage verdensherredømmet. Og det er ikke altid, de spiller med åbne kort.

Men det, vi skal undgå, er at forestille os mere, end der er belæg og bevis for. For i tankerne kan der ske mange kortslutninger. Og så er det, at frygten tager overhånd.

Og det kan lige så godt ramme meget intelligente mennesker, for tankerne kan gå amok. Men bøn kan hjælpe.

Så det godt nok at advare imod at tro på alle mulige påstande, som formentlig slet ikke er rigtige.

Desværre blander de gode pinseledere også kritik af profetier ind i deres udtalelse, som om det var fra samme skuffe. Men her må vi virkelig skelne. Ellers risikerer vi at kaste profetiens store gave ud med badevandet.

Profeti er noget helt andet

En profeti skulle gerne være et inspireret ord fra Gud.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Selv om nogle få profeter åbenbart har taget fejl, når det gælder fx Trumps genvalg, så betyder det ikke, at alt, hvad profeter udtaler, bare er noget sludder.

Faktisk advares vi i Bibelen imod at ”ringeagte profetisk tale”. (1. Thes. 5, 20).

Gud taler faktisk gennem profeter – også i dag. Og 1.Kor 14,3 siger, at ”de, der taler profetisk, giver styrke, hjælp og trøst til dem, der hører det”. Det er også min egen oplevelse, når jeg har hørt eller læst en profeti. Det styrker.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men vi kristne skal i al kærlighed bedømme, om det er et ord fra Gud. Eller om det fx bare er et velment ord, som bygger på ønske-tænkning.

Og en påstået profetisk ord kan også bygge på personens egen frygts-tænkning.
Så det gælder om at undgå, at vores følelser – det psykiske, sjælelige – får indflydelse på det åndelige.

Kom ikke ud på et sidespor

Forleden kom der pludselig ti personer ind i Udfordringens café. Da ingen af de ti gæster heller havde mundbind på, var jeg nødt til høfligt at bede dem om at gå ud af butikken igen, så vi kunne overholde reglerne.

Det viste sig nu, at det var en slags demonstration imod regeringens skrappe indskrænkninger af vores frihed.


Artiklen fortsætter efter annoncen:De ønskede at fastslå deres grundlovssikrede rettigheder.

Selv om jeg sagtens kunne være enig i en del af deres frustrationer, viste det sig, at de troede på nogle vilde teorier om, at der stod rige og mægtige skurke og organisationer bag det, vi oplever.

Jeg var glad for, at det ikke var en kristen gruppe. For sådanne teorier risikerer alt for let at føre os helt på vildspor, så vi mister jordforbindelsen.

Udover at det skaber frygt og bekymringer, så risikerer vi også, at det distraherer, så vi mister den fred og glæde, som Gud ønsker at give os i troen på Jesus Kristus.

Så lad være med at tro på konspirationsteorier – tro på Jesus – og ringeagt ikke et profetisk ord.