’Ingen religion kræver, at kvinder skal udsættes for vold’

Safia Abdi Haase har fået Ikkevoldsprisen for at bekæmpe vold mod kvinder. Foto: Roger Dahl, Baptistsamfunnet

Det siger den norsk-somaliske sygeplejer Safia Abdi Haase, som har modtaget Ikkevoldsprisen for sit arbejde med at bekæmpe omskæring og anden vold mod kvinder.

– Jeg modtager prisen på vegne af alle unge piger og kvinder, sagde en glad Safia Abdi Haase til Kristelig Pressekontor.

Hun kom selv til Norge som kvoteflygtning i 1992 og var da alenemor med tre døtre og uden uddannelse. Siden har hun uddannet sig som sygeplejer og har gennem foredrag, kurser og selvhjælpsgrupper kæmpet mod kønslemlæstelse og anden vold mod kvinder.

Safia Haase er specielt glad for, at prisen kommer fra norske kristne menigheder i samarbejde med Oslofjord folkehøgskole.

– Det er stort, at menigheder giver mit arbejde en pris. For der er ingen religion, som siger, at kvinder skal udsættes for vold, men religion bruges ofte som begrundelse alligevel. Ingen religion siger, at kvindens krop skal ændres. Faktisk siger både Bibelen og Koranen, at du ikke skal ændre den krop, som Gud har skabt, fastslår hun.

Safia Haase oplyser, at ”omskæring” eller kønslemlæstelse af kvinder foregår i forskellige kulturer, både blandt muslimer, kristne, maasaier, aboriginer og andre. Hun har blandt andet medvirket til at udforme regeringens «Handlingsplan mot kjønnslemlestelse».