Garvet missionær bliver KFS-sekretær i Etiopien

Ruth Osmundsen har boet i Etiopien i to tredjedele af sit liv.

Ruth Eva Osmundsen

KFS (Kristeligt forbund for studerende) har i samarbejde med EvaSue (Evangelisk studenterarbejde i Etiopien) valgt at sende cand. mag. Ruth Osmundsen til Etiopien som studentersekretær.

Den nu 42-årige Ruth er missionærbarn og født i Etiopien, hvor hun boede de første 12 år af sit liv.

Derefter kom hun til Danmark. Hun har en cand.mag i Etnografi (studiet i kulturforskelle mellem folkeslag, og hvordan man kan afdække og beskrive disse) og Socialantropologi og var bl.a. i Etiopien som udvekslingsstudent i studietiden.

Siden har hun også haft en 4-årig stilling som studentersekretær ved EvaSue, og hun har tilbragt 15 år i Etiopien. Hun har blandt andet været koordinator for missionsselskabet Promissio.

Godt klædt på til opgaven

Ruth Osmundsen føler sig derfor godt klædt på til opgaven, idet hun er fuldt fortrolig med både sproget, kulturen og kirkelivet:

– Jeg ved lidt om, hvad det vil sige både på godt og ondt at være studentersekretær i EvaSUE.

At få lov til at være med igen og sikre, at der ikke bliver gået på kompromis med de gode arbejdsforhold, selv om organisationen er i vækst, er vigtigt for mig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Paulus snakker om, at vi skal være ’medarbejdere på hinandens frelse’ – jeg tror også, at det i kristne organisationer er vigtigt, at vi er medarbejdere på hinandens åndelige og tjenesterelaterede udvikling. I den forbindelse glæder jeg mig til at arbejde med på, at studentersekretærerne i EvaSUE udvikler sig til robuste kristne ledere.

Et godt match

I EvaSUE skal Ruth arbejde på det nationale sekretariat, som ligger i hovedstaden Addis Ababa, hvor hun blandt andet skal assistere generalsekretær Robel Chemeda og resten af sekretariatet dér med at udvikle EvaSUE som organisation og sikre, at de mange både nye og gamle studentersekretærer er rustet til den opgave, de går ind i.

– I Etiopien er religion en tydelig del af det offentlige rum og det sociale liv.
Jeg håber, at samarbejdet kan inspirere til
at leve mere synligt som kristne i hverdagen.

For Christian Rasmussen, generalsekretær i KFS, er der ingen tvivl om, at det bliver rigtig godt for både EvaSUE og KFS, at det er blevet muligt at sende netop Ruth Osmundsen afsted i denne konstellation:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Ruths lange og mangfoldige kirkelige erfaring fra Etiopien og solide KFS-baggrund gør det til et flot og godt match, som jeg er overbevist om, bliver til velsignelse for alle parter.

Vi i KFS er enormt stolte af at sende en særdeles kompetent medarbejder til Etiopien og EvaSUE. Vi glæder os rigtig meget til at følge med i hendes tjeneste, men også over at få lov til at bakke op om deres og hendes arbejde på denne måde.

Store KFS-grupper

Når KFS vælger at gå ind i et samarbejde med EvaSue og Ruth Osmundsen, skyldes det den enorme fremgang studenterforeningerne og kirkerne har i Etiopien.

Der er KFS-grupper med 2000 studerende, 102 studenterforeninger på universiteterne og en luthersk kirke med 10 millioner medlemmer. Så der er noget at bygge på. Ruth har indgående kendskab til nogle af de områder, hvor de studerende har brug for hjælp og opbakning.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Store udfordringer

– En af de store udfordringer, som præger Etiopien i disse år, er etniske konflikter. Etiopien er et stort og sammensat land med 86 forskellige etniske grupper. De offentlige universiteter har fået navnet ’Little Ethiopia’, da de studerende her bliver blandet fra alle dele af landet på de enkelte uddannelsessteder.

Hvis der opstår en etnisk konflikt et sted i landet, så oplever vi tit, at studerende, som repræsenterer disse grupper, også kommer i konflikt med hinanden på uddannelsesstederne.

For de kristne studerende kan det være svært at vide, hvordan man skal forholde sig i disse typer konflikter. Etnicitet handler om din identitet, dit sprog og din kultur, og er en helt naturlig del af samfundet og hverdagslivet, og derfor ønsker ingen at blive regnet som forræder af ens egen gruppe.

Det er et svært dilemma at stå i som studerende og en udfordring, som kræver, at studentersekretærerne er klædt godt på i mødet med de studerende, fortæller Ruth Osmundsen.

Hun har arbejdet i både KFS og EvaSue og har derfor et godt kendskab til arbejdet i begge organisationer, og det ser hun som en stor fordel:

– I Etiopien er religion en tydelig del af det offentlige rum, og tro er også en tydelig del af det sociale liv. Jeg tror og håber på, at samarbejdet med EvaSUE blandt andet kan være med til at inspirere til et mere socialt engagement blandt KFS’erne og til at leve mere synligt som kristne i hverdagen, siger hun.

Ruth Osmundsen, der kom til Danmark den 20. august 2020, rejser tilbage til Etiopien i juli – selv om hun måske ikke når at blive vaccineret mod corona forinden. Hun skal bo i hovedstaden, Addis Abeba.
Man kan følge med i Ruths arbejde i EvaSUE i Etiopien, når det bliver muligt at tilmelde sig Ruths nyhedsbrev. Det kan man læse mere om på KFS’ hjemmeside.