“Må Jesus være med dig”

Af Jørgen Vium Olesen. Grundlægger af Forlaget Scandinavia

Denne hilsen gav formanden for det færøske Lavting, Atli Dam, Dronning Margrethe ved afrejsen til Danmark for over 40 år siden.

”Da han sagde dette til mig”, fortæller dronning Margrethe, ”var jeg lige ved at gå i gulvet. Jeg kan stadig blive helt bevæget ved, at han siger sådan til mig, som kommende fra Danmark. For mig var det et håndslag fra Færøerne til Danmark og også til mig personligt. Jeg følte, at når din tur kommer, så skal det nok gå. Det glemmer jeg aldrig Færøerne for”.

I en glimrende TV udsendelse: “Kongehuset på Færøerne” mandag den 24. maj omtalte Hendes Majestæt Dronning Margrethe denne episode, hvor hun sammen med sin far og mor, Kong Frederik og Dronning Ingrid, havde besøgt Færøerne og nu skulle sejle hjem til Danmark med kongeskibet Dannebrog.

Dronningen havde oplevet en særlig god kontakt med formanden, igennem de mange møder de havde haft. Da formanden Atli Dam siger farvel til Dronning Margrethe, gør han det på denne måde: ”Nu vil jeg sige til dig, sådan som vi siger til vores venner, når de sejler ud på søen: ”Må Jesus være med dig”.”

Det færøske demokrati er over 1000 år gammelt. Færingerne er måske det mest kristne folkefærd i verden, med ca. 50% af befolkningen, som er bekendende kristne.

På denne tur havde Kronprinsesse Margrethe lært sig lidt færøsk, så hun kunne holde en lille tale på færøsk. Hun og børnene havde også fået syet færøske Folkedragter, som selv børnene bar med ”glæde”, selvom de kløede i halsen.

Kronprinsessen var på denne måde, sammen med sin far Kong Frederik, med til at hele de skår, der var kommet i rigsfællesskabet, i årene efter 2. Verdenskrig.

Vi er stolte og glade for vores dronning, som er kongeriget Danmarks øverste autoritet og ved mange lejligheder kommer med en klar bekendelse af sin tro på Jesus. Det varmer vore hjerter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dronning Elisabeth i England har den samme stærke bekendelse: ”Jeg tror på Jesus Kristus, som er Guds søn”. Det er en vigtig bekendelse i vor tid, hvor navnet Jesus, og Jesus som Guds søn, bliver angrebet både indefra og udefra.

Vi ved fra de bøger, der er skrevet om Dronning Magrethe, at hun havde en stærk oplevelse af Guds nærvær, efter at hendes far kong Frederik nogle få år efter denne rejse til Færøerne døde, og hun skulle overtage tronen efter sin ham.

Ved mange gudstjenester over hele Danmark beder vi for Dronning Margrethe og hele hendes hus. Må det være sådan for Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary, som Paulus siger om Timoteus, i sit 2. brev, vers 5:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Jeg er overbevist om, at du må have den samme stærke tro, som både din mor og din mormor havde”.