En anderledes dag i lægekonsultationen

Af Jenis av Rana. Færøsk læge og politiker. Udenrigs-, undervisnings- og kulturminister for Færøerne.

Dagens sidste patient var gået, jeg sad med det obligatoriske papirarbejde, da telefonen ringede. Det var en af mine venner, som havde desperat brug for hjælp. Han havde fornemt besøg fra USA, en verdenskendt sang- og musikstjerne, som var blevet syg aftenen før. “Han skal optræde igen i aften, men er slet ikke i stand til det,” forklarede vennen opgivende.

Efter at have hørt sygehistorien var jeg overbevist om, at gæsten uden tvivl havde blødende mavesår. Min opgave var at bekræfte diagnosen og få ham akut på hospital til en kikkertundersøgelse.

Jeg tilbød dem akut tid i lægehuset.

Ti minutter senere var de i venteværelset, vennen, gæsten og dennes bekymrede hustru. Der var grund til bekymring, patienten var ligbleg og knapt nok i stand til at stå på benene. Efter høflighedshilsener startede mine undersøgelser, disse bekræftede min primære bedømmelse. Jeg kunne knapt nok røre ved hans mave, før han gav sig i smerte. Jeg fik lov til at tage en blodprøve, dette for at afgøre evt. blodtab, tegn på betændelse etc.

Mens prøven blev analyseret, talte Herren! Du skal bede for patienten. Tilskyndelsen var ikke til at tage fejl af, den fyldte mig med glæde og fred.

Der blev stille, da jeg spurgt om lov. Det var tydeligt, at spørgsmålet var uventet, men svaret var et venligt “Of course. You’re welcome”.

Umiddelbart skete ikke det store, jeg hastede ud på laboratoriet igen, patienten lå stadigvæk på lejet og ømmede sig. Blodprøvesvarene bekræftede mistanken, så jeg forberedte mig på at informere om dette – og om indlæggelsen.

Da jeg igen åbnede døren til konsultationen, var situationen totalt ændret. Der, midt på gulvet, gik patienten rundt og gentog igen og igen: “Something happened. The pain has diappered. What happened?” Glædestårer randt ned ad konens kinder, mens min ven stod tavs og betragtede ægteparret. Guds hånd havde rørt ham, han var momentant helbredt. Taknemlighed, fred og glæde fyldte alt og alle.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mit papirarbejde blev ordnet på minimal tid, og koncerterne blev afholdt som planlagt. Nogle uger senere fik jeg tilsendt nogle CD’er og et fornemt signeret takkebrev fra USA, i taknemlighed over forbønnen en sen eftermiddag på et lægekontoret på Færøerne.

Livet med Jesus er utroligt, det må opleves! Tit spørger jeg, som patienten gør i en af sine sange: Why Me Lord?