Jesusbarnet i krybben fortrænger julemand

I Faro i Portugal er der flere julekrybber end julemænd. Borgmesteren fik lavet det kristne julesymbol med vise mænd og kameler i fuld størrelse midt i centrum af Algarve-kystens hovedstad.

Butiksvinduerne i Faro udstiller omkring 30 forskellige Betlehems-krybber. Foto Nils Bakke.

– Han fremlagde ideen for den kendte kunstner Carlos De Oliveira, som tændte på sagen, fortæller borgmesterens højre hånd, Jorge Carvalho da Silva, til Udfordringen

Synet vakte opsikt fra første øjeblik under opsætningen tre dage før officielle åbning. Og nysgerrige flokkedes med fotoapparater, før man tændte aftenbelysningen på det stærkt talende juleværk.

Det tog et år for den internationale kunstner at «sadle kameler,» og færdiggøre alle figurerne i julekrybben. Og han samarbejdede med borgmesteren, som interesseret fulgte op på projektet skridt for skridt.

– Det handler også om at få folk til at tænke anderledes, oplyser Carlos De Oliveira, som også har værker udstillet i Belgien, Frankrig og England.

Den ægte juls største symbol står stærkest i Portugal.

Jesus og julemanden

Julemanden kom på banen over 200 år efter Jesus fødsel. Det begyndte ganske fromt med at biskop Nikolaus i den tyrkiske by Lykia hjalp børn og forældre i nød. Senere begyndte man at tilbede ham som helgen under indflydelse af den katolske kirke.

I 1400-tallet fik den kirkelige Nikolaus-fest en parallel tradition, med at han kommer til hjemmene for at give gaver.

I Grækenland var Skt. Nikolaus søfolkenes ven, som efter sigende kunne redde dem i havsnød. Nikolaus overtog også træk fra kulten omkring den gamle græske havgud Poseidon.

I dag er han takket være den kommercielle julehandel nærmest druknet i butikkernes julemænd.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men som det siges: – Julemanden kommer til alle søde børn. Jesus kommer til alle, både søde og slemme.

Forvandlede liv på grund af Jesus

Faro er byen, hvor alle fly lander med turister til de populære feriebyer ved havet i syd.

I området mellemlander desuden også mange norske trækfugle, før sidste etape over til Afrika.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Faro er en malerisk perle, som det er let at holde af. Takket være kristendommens indflydelse – at Jesus blev født – blev slaveriet af afrikanere afskaffet her, på dette sted i det land, som indtil 1836 var et center for denne groteske menneskehandel.

Anti-abort og julen

I den populære, humoristiske julesang «Hey Ho,» udtrykker sangeren Freddy Kalas i sin hyldning til julen: «…Tak, Maria, at du ikke fik abort.»

Forandringen af menneskesindene, fordi Jesus kom til denne verden, kan også en hel fodboldverden være glad for. Den portugisiske legende Christiano Ronaldo er måske verdens bedste nuværende forboldspiller, selv om han var en uønsket baby. Ronaldos mor, Maria Dolores dos Santos Aveiro, fortæller i sin biografi «Morsmot»:

– Han var et barn, som jeg ville abortere. Men Gud ville ikke, det skulle ske. Og jeg blev velsignet på grund af mit valg om at adlyde Gud i stedet for at følge mit ønske.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tre vise mænd – og en vis mor – søgte Jesus og hans vilje, og de fik et forvandlet liv.

Ronaldo er en ledestjerne, som viser mænd i alle aldre vejen til at leve et inspirerende og rigere liv. Både på det sportslige – og på det åndelige plan.

– Allerede som barn var den ene værdi, jeg stod for, at være gudfrygtig. Og det at være bevidst om en højere magt, udtalte Christiano Ronaldo i en dokumentar om sit liv.

Liv, og velsignelser – alt takket være et lille barn, som blev født i Betlehem.