Præst skal lede soldaterhjem i Vordingborg

Helle Frimann Hansen har både været feltpræst i Kosovo og sognepræst i Danmark.

Helle Frimann Hansen

Den 1. januar tiltrådte Helle Frimann Hansen som ny soldaterhjemsleder i Vordingborg. Helle er 62 år og netop stoppet som sognepræst i Bov-Holbøl i Haderslev Stift.

KFUM’s Soldaterhjem i Vordingborg har stået uden leder siden efteråret. Man har dermed arbejdet på halv kraft, selv om både veterancafé og andre arrangementer er blevet gennemført. Men nu er Helle Frimann klar til at gå i gang med opgaven.

Glæder sig til opgaven

Helle Frimann Hansen glæder sig til at videreføre de tiltag, der blev startet under den tidligere leder, Kirsten Andersen. ”Kirsten har arbejdet meget for at åbne soldaterhjemmet for de lokale. Det er et arbejde, jeg vil prøve at videreføre,” fortæller Helle, der også har haft nogle dage på soldaterhjemmet sammen med Kirsten, for at blive sat ind i det hele.

– Her kommer et billede af min første arbejdsopgave i mit nye job: Ny fryser ankom og skulle placeres i køkkenet. Heldigvis kom der et par raske drenge forbi , der lige vidste hvordan den sag skulle håndteres! fortæller Helle Frimann Hansen.

”Min største svaghed er nok køkkenet, men jeg bliver heldigvis bakket op af Emilie, som vi lige har ansat på 15 timer, og min mand Laurids, der er mere praktisk anlagt,” smiler Helle, og hun fortsætter: ”Det er vigtigt, at vi er bevidste om, hvem vi er og den kultur eller civilisation, vi er sat i verden for at forsvare.
Det ligger mig meget på sinde at være med til at give den åndelige ballast”.

Gode erfaringer

Helle Frirmann har, i sit virke som feltpræst i Kosovo, brugt KFUM’s Soldaterhjem flittigt. Her tænker hun tit tilbage på det dejlige samarbejde, som hun havde med Bodil og Christian, der var ledere på ”Kuffen”.

KFUM’s Soldatermission gør meget ud af at ”være der, hvor soldaterne er”, og derfor har der de sidste 20 år været soldaterhjem de steder, hvor danske soldater er udsendt. Soldaterne kalder i daglig tale soldaterhjemmet for ”Kuffen” og fra 1. marts flytter ”Kuffen” med, når danske soldater igen udsendes til Estland.

Mønbo flytter hjem

Helle flyttede til Møn i november 2021. ”Jeg er mønbo og flyttede derfra, da jeg var blevet student. Jeg har været 15 år på Sydlangeland som præst, et par år på Fyn blev det også til og senest i det sønderjyske, så jeg har været langt væk hjemmefra.

Men min mand og jeg har besluttet, at vi gerne vil blive gamle på Møn. Vi fandt det helt rigtige hus, hvorefter jobbet som soldaterhjemsleder blev ledigt. Det var egentligt ikke planlagt, men jobbet kom som sendt fra himlen. Livet er fuld af overraskelser,” fortæller Helle.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Skal lære byen at kende

Helle indrømmer, at selvom hun oprindelig er fra Møn og har gået i gymnasiet i Vordingborg, har hun ikke tidligere været på soldaterhjemmet. ”Det er jo næsten som om jeg skal lære byen at kende igen, for det er over 40 år siden, jeg flyttede,” smiler hun og fortsætter ”jeg vidste slet ikke, hvor soldaterhjemmet lå!”

Men Helle er nu i gang og klar til at modtage de værnepligtige, som ankommer den 7. februar.

Soldaterhjem i Danmark

I Danmark har KFUM’s Soldatermission 14 soldaterhjem, der er placeret ved kasernerne ud over landet. Soldaterhjemmet bliver brugt som soldatens andet hjem, når de er langt hjemmefra – uanset om det er i Danmark, eller i udlandet.


Artiklen fortsætter efter annoncen: