Mødet med forfulgte kristne ændrede alt

Som ung rejste Timo Keskitalo til Marokko. Her fandt han sit livskald til mission blandt muslimer.

Den finske præst Timo Keskitalo har netop været i Danmark som hovedtaler på en konference afholdt af den tværkirkelige organisation Mahabba. Timo Keshitalo har en passion for at udbrede evangeliet blandt muslimer ved at møde dem med kærlighed. Foto: Karin Borup Ravnborg

”Jeg husker tydeligt den frygt, jeg oplevede, da jeg som ung opdagelsesrejsende i Marokko en nat sneg mig rundt i de skumle gyder i Marrakesh for at finde adressen på en kontakt, jeg havde fået til en af landets få undergrundskristne.”

Året var 1977, og den dengang unge og idealistiske Timo Keskitalo var rejst hele vejen fra Finland til det nordafrikanske land for at møde andre kristne. Hvad der kom totalt bag på ham, var den forfølgelse og modstand, de kristne mødte i det muslimsk dominerede land.

”På de to uger, jeg var der, så jeg mere had og mørke, end jeg nogensinde havde set i mit 19-årige liv. Jeg så endda en kristen blive stenet til døde på byens torv. Jeg var rystet og samtidig dybt forundret: ’Her er mennesker, der vil risikere alt for at følge Jesus.’ Det efterlod et mærke i mit liv, som har fulgt mig lige siden,” fortæller han.

Guds kærlighed til muslimer

I dag er Timo Keskitalo præst og leder af en farsi-talende menighed i Finland. Hele sit liv har han viet til at missionere blandt muslimer.

På de to uger, jeg var der, så jeg mere had og mørke,
end jeg nogensinde havde set i mit 19-årige liv.
Jeg så endda en kristen blive stenet til døde på byens torv.

Han har lige været i Danmark for at tale ved en konference for det tværkirkelige netværk Mahabba, som gerne vil udbrede Guds ord gennem kærlighed til muslimer. Og det er netop kærligheden, der er afgørende, hvis man skal møde muslimerne med evangeliet, mener den 63-årige finne.

”Vi hører mange tidligere muslimer fortælle, at kærligheden, de mødte fra kristne, førte dem til tro på Kristus. Lad mig give dig et eksempel: En af mine venner, en afghaner, kom til tro for ti år siden. Han fortalte mig, hvordan han – før han lærte Kristus at kende – var flygtet til Tyrkiet og blev beskudt af de muslimske soldater og mishandlet. Da han flygtede videre til Europa, var han bange, for det var jo de kristne, ’fjenden’, der boede dér.”

Da han ved ankomsten til Grækenland så de græske kystvagter, frygtede han, de ville skyde ham, fortæller Timo.

”I stedet hjalp de ham op på land og gav ham tæpper og mad. Det blev til tro for min afghanske ven: ’Hvis vores egne trosfæller hader os så meget, hvordan kan de kristne – der burde hade os – så vise os så meget kærlighed? Den tro vil jeg gerne vide mere om.’”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Underviste irakere med kristen lovsang

I mange år var den finske præst leder af en international kirke i Helsinki for over 60 forskellige nationaliteter. Men han havde stadig et kald til at rejse ud og fortælle muslimer om Jesus.

”Samtidig var Syrien-krisen lige begyndt, og Gud gav mig en vision om, at der ville komme en bølge af muslimske flygtninge til Europa, som ville søge Jesus, og at vi som kristne måtte være parate.”

Han bad en finsk missionsorganisation udsende ham til Mellemøsten, men de forstod ikke kaldet og visionen. Derfor rejste han med sin kone, Helena, til Irak i 2014, hvor de arbejdede halvandet år som jobmissionærer – hun underviste i kemi på universitetet, og han gav engelskundervisning til lærerne. De oplevede på én gang en stram muslimsk kontrol i landet og samtidig stor åbenhed for evangeliet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”For eksempel brugte jeg kristne lovsange, når jeg skulle undervise lærerne i engelsk. En dag, vi var ude og køre med en af dem, spillede han kristen musik i bilradioen og rullede bilruden ned, så alle kunne høre det.”

Døbte afghanere via Whatsapp

Parret vendte hjem til Finland igen i efteråret 2015 – midt under den store flygtningekrise. I løbet af få måneder kom over 32.000 farsi-talende asylansøgere til landet, og kirkerne fik travlt med at integrere de nye kristne. Timo Keskitalo brugte meget tid på at undervise kirkerne, men oplevede, det ikke var nok. Nogle af de nye kristne ønskede at tilbede på deres eget sprog, og derfor startede han en lille farsi-talende kirke i udkanten af Helsinki.

”Vækkelsen blandt muslimer har nu taget en ny drejning. Mange af dem er ivrige efter at dele evangeliet med deres landsmænd derhjemme og tager alternative midler i brug, blandt andet de sociale medier,” siger han og fortæller, at han selv sidste efterår døbte tre personer i Afghanistan over telefonen på WhatsApp.

’Hvis vores egne trosfæller hader os så meget,
hvordan kan de kristne – der burde hade os
– så vise os så meget kærlighed?
Den tro vil jeg gerne vide mere om.’

”Inden dåben underviste jeg dem 20 timer om ugen over telefonen, og da de var klar til at blive døbt, læste jeg indstiftelsesordene, og så døbte de tre hinanden på værelset, hvor de sad. Det var helt fantastisk. Bølgen vender tilbage med vækkelse til de muslimske lande – og vi står lige midt i den.”


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Timo Keskitalos CV

Født i 1958. Master i teologi på Helsinki Universitet. Præst i International Evangelical Church i Helsinki 2000-2014. Jobmissionær i Irak, 2014-2015.

Ansat af missionsorganisationen Patmos Foundation for World Missions som leder af en farsi-talende menighed i Helsinki. Medlem af det finske missionsråd – Finnish Mission Council. Medlem af Al Massiras internationale styregruppe og leder af arbejdet i Finland.

Udgav i marts 2021 bogen ”The Cross and the Shame” som en hjælp for kristne til at forstå muslimsk tankegang.

Mission blandt muslimer i Danmark

Danmark har også de senere år oplevet mange muslimske flygtninge, som konverterer til kristendommen. I 2019 blev der oprettet et tværkirkeligt netværk – Mahabba Danmark. Ordet Mahabba betyder kærlighed på arabisk, og netværkets formål er at udruste kristne til at udbrede evangeliet til muslimer gennem kærlighed. Læs mere på mahabba.dk.

Artiklen har også været bragt i magasinet Tro & Mission.