Hvor grøn bør kirken være?

Endnu en bog indenfor kort tid om forholdet mellem kirken og klimaet: Der er ingen tvivl om, at emnet nyder stor bevågenhed, der er ikke den kropsforskrækkelse over at gå i clinch med det, som man tidligere så.

Tidligere på året udkom svenske Peter Halldorfs bog om den sørgende jord, og denne gang har man samlet en række folk og givet dem næsten frit lejde til at udtale sig om sagen.

Et par nedslag:

Sognepræst og tidl. generalsekretær i Luthersk Mission, Jens Ole Christensen byder ind med en artikel om, at der ikke findes noget næstefrit område, og han klarlægger skarpsindigt og oplysende, hvad der ligger bag de forskellige svar på spørgsmålet: Hvem er min næste?
Peter Søes, adjunkt ved Menighedsfakultetet, skriver om sammenhængen mellem bæredygtighed og kristen tro, ja går så vidt som til at sige, at idéen om bæredygtighed ligefrem udspringer af det håb, Kristus bringer, at det er del af efterfølgelsen af Ham.

”Frelsen og håbet er Skaberens dybeste, smukkeste og mest lidenskabelige kærlighedserklæring til den verden, han har skabt. Det skærper mere end noget andet forpligtelsen på at beskytte verden og livet”, skriver han (s. 44). En tanke, der heller ikke er Peter Halldorf ukendt.

Landssekretær Niels Andersen tager udgangspunkt i Francis Schaeffers tanker om at stå til ansvar for Gud, ikke for økologien, og han citerer nogle ord fra den aldrende Darwins dagbog: At glæden ved naturen var gået tabt (s. 56). Schaeffer regnes i flere kredse på linje med C. S. Lewis; så står niveauet klart.

Fremhæves bør også Manuel Vigilius, der diskuterer, hvordan gode og sunde virksomheder kan løfte et vigtigt samfundsansvar i kristent regi; Amar Raljevic skriver om kirken og bæredygtigt iværksætteri, og endelig sætter redaktøren selv fokus på kødspisning i et etisk og teologisk perspektiv.

En anbefalelsesværdig, interesseskabende og tankestimulerende bog til hjemmebiblioteket.

Men alt andet lige og selv om det godt kunne se lysere ud: Vi er på vej! – Et kik på hjemmesiden gronkirke.dk viser, at der er håb forude; lige nu siger optællingen 314 grønne kirker, 28 grønne kirkegårde, 16 grønne kirkelige organisationer og 3 grønne skoler med kristent værdigrundlag.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lars Boje Sønderby Jensen (red.): ”Verdens forvaltere – med et gudgivet mandat.”
Credo, 2022. 207 sider. 200 kr.