”Jeg har ondt af min fars bødler”

Udfordringens læsere har fulgt og bedt for retssagen om de tre kristne, der i 2007 bestialsk blev myrdet på det kristne forlag, Zirve, i Tyrkiet. Datteren til den tyske missionær, Tilmann Geske, fortæller her sin historie.

Michal Geske fortæller sin historie i et interview til ungdomskanalen Umut Kalesi, der støttes af Dansk Europamissions forbedere og givere.

Den 18. april 2007 startede som en normal dag for mig. Onsdag morgen havde jeg krammet og kysset min far på begge kinder. Som enhver anden skolemorgen. Efterfølgende tog min bror og jeg i skole. Om eftermiddagen, omkring det tidspunkt hvor skoledagen var slut, var alt forandret.

Omkring kl. 14.30, og for mig af helt ukendte årsager, kom skolens rektor og hentede os og fortalte, at vi skulle vente på vores mor. I mellemtiden var alle vores venner taget hjem, og vi var næsten de eneste mennesker tilbage på skolen. Min bror og jeg kiggede på hinanden, som uskyldige børn gør, og tænkte på en masse positive ting.

Vi forestillede os, at vi skulle lave noget hyggeligt med vores mor. Men vores mor tog os med hjem. Da forstod vi, at noget var galt. Vores mor ville normalt aldrig hente os i skolen. Frygten, angsten og spørgsmålene, der stod malet i min mors ansigt, spejlede sig i os.

Bødlerne løj for de kristne

De tre kristne martyrer, konvertitterne Uğur Yüksel og Necati Aydin og den tyske statsborger og missionær Tilmann Ekkehard Geske blev brutalt myrdet i 2007.

Året var 2007, i foråret, den 18. april. Denne dag var fem unge mænd mellem 19 og 20 år ved middagstid gået hen til det kristne forlag Zirve, og havde låst døren bag sig. På det tidspunkt var der tre kristne voksne på kontoret, der havde aftalt at mødes med dem for at dele evangeliet.

 

Deres navne var Ugur Yüksel, Necati Aydin og min far, tyskeren Tilmann Ekkehard Geske. Desværre var de fem mænds intentioner ikke gode. De havde medbragt våben. Efter at have tortureret dem, dræbte de fem mænd Necati Aydin og Tilmann Geske ved at skære halsen over på dem. De havde planer om at gøre det samme på Ugur Yüksel, da politiet kom til kontoret og afbrød dem. Ugur Yüksel mistede sit liv på grund af blodtab.

Efter at have tortureret dem,
dræbte de fem mænd Necati Aydin og Tilmann Geske
ved at skære halsen over på dem.

Familien fik intet at vide

Omkring kl. 14, hvor mange vidste, hvad der var sket, vidste min familie og jeg stadig intet. Selvom vi spurgte og søgte efter svar, ville ingen give os dem. Da vi ankom til hospitalet, hvor de fortalte, at min far var, forsøgte de at distrahere os og fortalte os ikke, hvad der var sket. Omkring kl. 17 var min mors tålmodighed sluppet op, og hun ville vide klar besked.

En af betjentene tog mod til sig og fortalte os de forfærdelige nyheder: Denne dag døde min far.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Fem unge mænd, Emre Günaydın, Cuma Özdemir, Salih Güler, Abuzer Yıldırım og Hamit Ceker, havde dræbt tre mænd på det kristne forlag. Ved at dræbe disse mænd, havde de bragt sorg over tre familier – og blandt de kristne i hele landet.

På mændene, som var unge nok til at kunne være mine storebrøde, fandt de papirer, som indikerede, at de havde gjort dette for islam. Men efterfølgende blev det i retssalen afsløret, at handlingerne ikke var blevet udført af religiøse årsager, men skyldtes en ordre fra hæren. Disse mænd var blot sidste led i kæden.

Ordren var givet på baggrund af informationer om de tre martyrer, som stammede fra falske anklager og fordomme. Men disse informationer havde ikke noget at gøre med mændenes sande liv, sande karakterer og personligheder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der syntes at være tilstrækkelige beviser. Alligevel, på grund af manglende bevis, blev de, der formodes at have været involveret i planlægningen løsladt. Retfærdighed vil komme på Herrens dag.

Efter 9 år blev det besluttet, at de fem mænd skulle i fængsel. Selvom de kun var sidste led i kæden, blev de idømt den strengeste straf, og jeg har ondt af dem. De vil tilbringe store dele af deres liv inden for fire vægge. Dette ville jeg ikke ønske for min ven, og heller ikke min fjende. Jeg vil ikke og kunne ikke ønske det for nogen.

Michal Geske, hendes mor og flere andre synger lovsange ved Tilmann Geskes grav.

Sorg på jorden, men fest i himlen

I denne uretfærdige tid, er der noget, vi har en tendens til at glemme. Selvom den 18. april 2007 var en sorgfuld dag på denne jord, var det i himlen en festdag i Herrens nærvær. Det var dagen, hvor bror Ugur, onkel Necati og min far var nået over målstregen og havde vundet sejren.

Det var dagen, hvor de kom hjem, som Guds elskede børn. Dagen, hvor de så Faderens ansigt, og Faderen kronede dem med sejrens krone. ”Thi for mig er livet Kristus, og døden en vinding” (Filipperbrevet 1,21)


Artiklen fortsætter efter annoncen:Endelig dom 12 år efter forbrydelsen

Dansk Europamission skrev den 6/2 2019 om retssagen: ”Den tyrkiske Højesteret (det 16. strafferetslige kammer ved kassationsdomstolen) har den 23. januar stadfæstet dommen imod de fem gerningsmænd i sagen om mordene.

Et krav fra Association of Protestant Churches in Turkey (TeK) om at efterforske det videre netværk af organisationer, der efter sigende stod bag mordene, blev dermed afvist.

Tortureret med knive

Mordet på de kristne konvertitter Ugur Yuksel og Necati Aydin sammen med den tyske statsborger Tilmann Geske var uhyggeligt og bestialsk. Det skete på kontoret til det kristne forlag Zirve i Malatya den 18. april 2007. Martyrerne blev bundet og tortureret med knive, inden de døde. Morderne var Emre Günaydın, Cuma Özdemir, Salih Gürler, Abuzer Yıldırım og Hamit Çeker, som alle blev pågrebet på gerningsstedet.”