Mistillidsvotum mod minister?

Færøernes udenrigsminister er kommet i modvind efter en kommentar om, at hans parti ikke vil pege på en homoseksuel statsminister.

Udfordringens klummeskribent udtalte i en radioudsendelse den 25. oktober, at hans parti ikke kan støtte en homoseksuel statsminister. Efterfølgende har Færøernes republikanske parti varslet et mistillidsvotum mod udenrigs- og kulturminister Jenis av Rana fra det kristne parti Miðflokkurin.

Den omstridte udtalelse faldt under en radioudsendelse som svar på et lytterspørgsmål. Lytteren ville vide, om Jenis av Rana vil støtte en homoseksuel statsminister, og svaret er blevet forstået som en afvisning af De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen. Ordret svarede Jenis av Rana, der er formand for Miðflokkurin:

”Det kan aldrig komme på tale. Det at leve som såkaldt homoseksuel er i strid med den grundlov, som jeg personligt har, og som mit parti også har, og som jeg synes, at Færøerne også har.” Ifølge Berlingske har Jenis av Rana efterfølgende sagt, at udtalelsen ikke var møntet på De Konservatives formand, og at han havde udtalt sig som formand for Miðflokkurin, ikke som landsstyreformand.

Færøske protester

En række færøske politikere har taget afstand fra Jenis av Ranas udtalelse, og oppositionen har besluttet at stille et mistillidsvotum mod ham. Indtil videre har Jenis av Rana ikke ønsket at udtale sig om dette, men over for TV 2 har han uddybet sin overbevisning:

”Jeg kunne selvfølgelig have forsøgt at snakke udenom. Det er ikke min facon. Jeg kunne have sagt ja, men så ville jeg lyve. Eller jeg kunne sige, som det er: At Miðflokkurin har nogle absolutte værdier, som vi står fast på. Det er nej til abort, nej til kønsskifte og nej til ægteskab mellem to af samme køn,” fastslår Jenis av Rana ifølge TV2.dk.

I samme artikel nævnes det også, at Jenis av Rana i 2010 nægtede at mødes med den daværende islandske statsminister, fordi hun lever i et homoseksuelt forhold.

Vil ikke lyve

I interviewet med TV2 uddyber Jenis av Rana: ”I mit arbejde som læge har jeg haft mange patienter, som er homoseksuelle. Jeg omgås homoseksuelle hver dag. Spørgsmålet gik på, om Miðflokkurin vil pege på en statsminister, som er homoseksuel, og det er ikke foreneligt med partiet, så jeg svarede selvfølgelig nej.”

Han forklarer, at hans parti vil holde sig til det kristne grundlag. Og så er der nogle absolutter. ”Det ikke er foreneligt med Bibelen, at to af samme køn lever sammen eller indgår ægteskab, så det vil vi ikke have med,” siger Jenis av Rana. Han tilføjer dog ifølge TV2, at han ikke kender Søren Pape personligt og derfor ikke kan udtale sig om dennes evner som statsmand.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Spørgsmålet var, om vi ville pege på en homoseksuel statsminister, og det vil vi ikke gøre,” fastslår Jenis av Rana overfor TV 2.