Church of England vil ’velsigne, men ikke vie’ samkønnede par

Kompromisforslaget skal fremlægges for kirkens generalforsamling, som mødes i februar.

– Nogle vil mene, at kirken med dette forslag er gået for langt, andre at vi ikke går langt nok, lyder kommentaren fra ærkebiskop Justin Welby,

Mange evangelikale kristne beklager Church of Englands planer om at introducere en velsignelse for samkønnede par.

Det skriver Christian Today.

Ifølge forslaget, som skal præsenteres på kirkens generalsynode i næste måned, kan samkønnede par stadig ikke blive gift i Church of England. Derimod vil de få tilbud om en gudstjeneste med bøn for dedikation, taksigelse eller velsignelse efter en tidligere borgerlig registrering. Biskopperne i House of Bishops har udarbejdet nogle bønner kaldet Prayers of Love and Faith til brug under velsignelsesgudstjenesterne. Samtidig hævder de, at nyskabelsen ikke ændrer kirkens lære om ægteskabet.

Forholdet til LGBT’ere

Efter at have arbejdet med problematikken gennem seks år har biskopperne valgt følgende kompromisløsninger:

– De vil undskylde skriftligt overfor LGBT-personer for den ”afvisning, eksklusion og fjendtlighed”, som de har oplevet i nogle kirker.

– De opfordrer alle menigheder til at tage godt imod alle samkønnede, som lever i forpligtende parforhold.

– De vil ikke ændre kirkens lære om ægteskabet som ”en ordning mellem en mand og en kvinde”.

– De vil imødekomme de samkønnede par gennem en række udkast til særlige bønner for par, som enten er borgerligt viet eller registrerede.


Artiklen fortsætter efter annoncen:For lidt eller for meget?

Ærkebiskoppen af Canterbury, Justin Welby, har udtalt sin tak til alle, som har deltaget i den teologiske debat og bedt for den gennem de seneste seks år. Han erkender, at reaktionerne viser, hvor mange syn, der er repræsenteret i Church of England, og siger:

”Jeg er fuldt ud klar over, at det, vi foreslår i dag, for nogle vil virke, som om vi går for langt – og for andre som om vi ikke går langt nok. Men jeg håber, at det, vi er blevet enige om, vil blive modtaget med god vilje, mens man søger det fælles bedste.”
Welby understreger, at Church of England bør sige til alle kristne – og især LGBTQI+’ere, at de er ”velkomne, værdsatte og værdifulde dele af Kristi legeme”.

Trist, men ikke uventet

I en kommentar til sagen udtaler Susie Leafe, som er leder af Anglican Futures, at udspillet er ”lige så begrædeligt som forudsigeligt”. Susan Leafe efterspørger en ordning for præster, som af samvittighedsgrunde ikke kan medvirke til bede de foreslåede bønner.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Tanken om, at fejringen af et ’ligestillet civilt ægteskab’ ikke vil underminere et traditionelt helligt ægteskab, er latterlig. Anglican Futures er allerede i færd med at sikre praktisk og sjælesørgerisk støtte til trofaste anglikanere,” siger hun.

Begyndelsen på enden for Church of England

– Bibelen kalder det synd. Og forslaget kan blive begyndelsen på enden for kirken, mener Andrea Williams, CEO i Christian Concern.

Andrea Williams, som er CEO for Christian Concern og tidligere lægmedlem af generalsynoden, omtaler kompromisløsningen som ”Church of England’s kapitulation” .

”Kristendommen lærer, at det seksuelle er reserveret til at blive udtrykt i ægteskabet mellem en mand og en kvinde, Enhver anden form for seksuel relation er umoralsk. Bibelen kalder det en synd. Church of England er nu i færd med at opfordre til en fejring af seksuel umoral,” udtaler Andrea Williams.

– Dette er et skelsættende øjeblik, som vil gå over i historien som et vendepunkt i Church of Englands nedtur og fald – medmindre disse forslag bliver eftertrykkeligt afvist af de troende i Synoden, tilføjer Andrea Williams ifølge Christian Today.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Forslag til ny velsignelse

Den 20. januar offentliggjorde Church of England sit forslag til otte bønner, som kunne anvendes under en ”velsignelses-gudstjeneste for samkønnede par”. I en ”dedikations-bøn” vil man således bede Gud om, at parret må få ”nåde til altid at glædes i deres kærlighed til hinanden og følge hellighedens vej og det håb, som er åbenbaret i din Søn, Jesus Kristus”.

Alternative biskopper?

Som alternativ til den nye udvikling i Church of England forventes det, at mange af de bibeltro fra kirken vil oprette et alternativt biskoppeligt tilsyn, som de kan føle mere tillid til.