Dansk prædikant fængslet i 200 dage uden dom

Torben Søndergaard er stadig fængslet i USA, hvor han søgte asyl i 2019 efter TV2’s udsendelse om The Last Reformation.

– Hvad har jeg gjort? spørger Torben Søndergaard, som dagen før sin arrestation forkyndte evangeliet og døbte 10 personer.

I en video på hjemmesiden for ”Friends of Torben” fortæller han om oplevelsen af at være frataget sine rettigheder. Men også om Guds velsignelser af medfanger gennem de bibelstudier, han holder.

Dr. Michael Brown fra AskDrBrown YouTube-kanalen har interviewet Torben Søndergaard i fængslet. Torben ringede fra sin celle, da han havde været fængslet i 195 dage og udtrykte undren over, at han stadig tilbageholdes.

I første omgang forlød det, at han blev tilbageholdt for at have smuglet våben fra Mexico, men denne anklage viste sig hurtigt grundløs. Der er stadig ikke nogen formel anklage imod den danske prædikant. Han forstår ikke, hvorfor der ikke er nogen, som sætter sig ned og taler med ham om de anklager, som må være rejst imod ham.

I lænker for evangeliet

Torben fortæller i interviewet, at han har tilbragt både sin fødselsdag, bryllupsdag, jul og nytår i fængslet, og han har ingen anelse om, hvor længe det vil fortsætte.

– Første gang, jeg blev arresteret, fik jeg håndjern på. Jeg fik lænker om halsen og hofterne, og kom i isolation i 10 dage, udtaler han. Herefter blev danskeren placeret sammen med hårdkogte kriminelle, som har siddet indespærret gennem 20-30 år for mord eller mordforsøg.

– Hvad har jeg gjort? spørger Torben. “Dagen før jeg blev arresteret, talte jeg med mennesker om Jesus og døbte 10 personer. Jeg forstår ikke, hvorfor dette ikke omtales i medierne, og hvorfor der ikke sker noget!”

– Det har været det sværeste, jeg nogensinde har oplevet, men jeg har lært meget. Når jeg nu læser min bibel, giver det meget mere mening, fordi jeg oplever, hvad Jesus sagde om, at vi skulle udsættes for falske anklager og fængsles for evangeliets skyld. Paulus’ breve fra fængslet giver også meget mere mening nu. Jeg læser, at når vi forkynder evangeliet, vil nogle mennesker reagere positivt, men andre vil gå imod os og skabe problemer for os.

Gud har styr på det

– På nogle måder er jeg glad for, at jeg ikke kom ud tidligere, for i så fald ville jeg være blevet meget bange, deprimeret og frygtsom og have tænkt: Man skal være meget forsigtig og undgå at komme i fængsel. Men nu, hvor jeg har været her i et halvt år, vil jeg gerne sige til alle andre: Bare vær frimodige derude. Prædik evangeliet! Du skal ikke være bange. Gud har styr på det. Han finder en vej igennem det.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Da jeg forlod Danmark, var jeg i chok. Jeg kunne ikke forstå, hvad der var sket med mig i mit eget land. Jeg spurgte Gud: Hvordan kan det her ske?

– Jeg har været så stolt af at være dansk, og pludselig kommer myndighederne efter mig. Men Gud sagde: Torben, jeg har ført dig til Amerika for at gøre mit folk klar til det, der kommer, for forfølgelsen vil komme til Amerika.

Forsvarerens forklaring

Dr. Brown har også talt med Torbens advokat, Michelle Sanchez og spurgt hende: Er der noget, I ikke har fortalt os? Er der noget, vi ikke forstår eller ikke har hørt? Michelle svarede, at der er mange uoverensstemmelser i Torbens historie, især fordi sagen er blevet fremstillet forkert på sociale medier.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg vil gerne sige det klart og tydeligt: Torbens ansøgning om asyl blev udført korrekt, og det er bekræftet af dommeren under høringen. Dommeren sagde også, at Torben var hundrede procent troværdig i sit vidneudsagn, og at han ikke har opdigtet det. USA’s asyllovgivning har et forbud mod “Frivolous application for asylum”, dvs. en ligegyldig eller falsk ansøgning.

Hvis en ansøgning vurderes “frivolous”, vil ansøgeren for al fremtid være udelukket fra at ansøge om immigration. Torbens sag var 100 % troværdig. Men ifølge Michelle frygter myndighederne præcedens, hvis de giver Torben asyl. Michelle tilføjer, at hun ikke kendte hverken Torben eller The Last Reformation, før hun skulle føre hans sag, men nu er hun 100 procent fan af ham, og hun vil kæmpe for Torben, fordi USA har gjort en stor uret mod ham i denne sag.

Michelle oplyser, at der er fejl i Torbens journal, men det skyldes ikke, at Torben selv har sagt noget forkert. Derfor venter forsvareren nu på en udskrift fra høringen, og de vil så have deres modsvar klar en måned senere. I løbet af et par måneder håber Michelle derfor, at der vil være godt nyt i sagen. Men det betyder nok, at Torben skal sidde fængslet i endnu et par måneder.

Dr. Brown slutter samtalen med at sige, at når dette kunne ske for Torben, vil det kunne ske for enhver, der lever i overensstemmelse med deres kristne tro.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fængslet i 200 dage

Missionær Torben Søndergaard er fængslet i the Baker County Detention Facility i Jacksonville, Florida. Danskeren er ikke anklaget for noget kriminelt, men hverken han selv, familien eller advokaterne har fået oplyst, hvorfor han holdes fængslet. Torben blev arresteret efter et interview med US Immigration and Customs Enforcement den 30. juni 2022.